Tičić: Predlog zakona o autoputu uskoro u Skupštini

On je naveo i da će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pripremiti Predlog zakona o autoputu, koji će po skraćenom postupku biti dostavljen na usvajanje Skupštini.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2014. 18:28h

Sekretar Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije, Aleksandar Tičić naveo je da je gradnja autoputa Bar - Boljari, odnosno njegove prioritetne dionice Smokovac – Ulač – Mateševo, definisana kao projekat od strateškog značaja za Crnu Goru, zbog čega je bilo neophodno utvrditi najoptimalniji model, izvor i način finansiranja, a u skladu s tim i odgovarajućeg izvođača.

Tičić je saopštio da je u prethodnom periodu, u saradnji sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa - Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme - Kineske korporacije za izgradnju puteva i mostova (CRBC), usaglašeno 90 odsto okvirnog ugovora o projektovanju i gradnji.

"Preostalih deset odsto će, nadamo se, biti usaglašen narednih dana. Na taj način će se stvoriti uslovi da dobijemo Nacrt ugovora, koji bi kasnije išao prema Vladi i Skupštini", rekao je Tičić.

On je naveo i da će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pripremiti Predlog zakona o autoputu, koji će po skraćenom postupku biti dostavljen na usvajanje Skupštini.

Ministarstvo finansija će, kako je dodao, ubrzati aktivnosti oko ugovora o finansiranju između Vlade i kineske Exim banke.

Tičić je saopštio i da su predstavnici ta dva Vladina resora, od izbora prvorangiranog na tenderu za gradnju autoputa, konstantno pregovarali sa kineskom kompanijom, kako bi se utvrdio predlog teksta okvirnog sporazuma.

"Vlada je u prethodnom periodu utvrdila izmjene i dopune sporazuma sa kineskom Vladom. Prihvaćen je i okvirni sporazum između Vlade i kompanije CCCC i usvojena Informaciju o aktivnosti na realizaciji projekta gradnje prioritetne dionice autoputa", naveo je Tičić.

Bonus video: