Poeschke: Unutrašnja revizija preduslov suzbijanja korupcije

"Taj stub može biti jak ukoliko se javnim finansijama upravlja na zdrav i efikasan način, a interna revizije je značajna za postizanje cilja"
2 komentar(a)
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2014. 11:17h

Interna revizija ključni je element dobrog upravljanja, posebno u zahtjevnim oblastima poput zdravstva i obrazovanja i neophodna mjera na suzbijanju korupcije, ocijenio je zamjenik šefa Misije Njemačke u Crnoj Gori, Olaf Poeschke.

On je na otvaranju Programa obuke internih revizora u javnom sektoru za drugu generaciju polaznika, kazao da su javne finansije stub svake države i društva.

"Taj stub može biti jak samo ukoliko se javnim finansijama upravlja na zdrav i efikasan način, a interna revizije je veoma značajna za postizanje tog cilja", poručio je Poeschke.

Ministar finansija, Radoje Žugić, saopštio je da su aktivnosti Ministarstva finansija usmjerene na jačanje kapaciteta unutrašnje revizije, odnosno jedinica za reviziju i unutrašnjih revizora.

"Unutrašnja revizija obezbjeđuje efikasnije, efektivnije i ekonomičnije korišćenje nacionalnih i sredstava EU, a Ministarstvo ulaže značajane napore da se uspostavljeni sistem unutrašnjih finansijskih kontrola dodatno unaprijedi", kazao je Žugić.

On je dodao da se posvećenost Vlade da novcem poreskih obveznika upravlja transparentno i odgovorno ogleda kroz uspostavljanje funkcije unutrašnje revizije, kojom je pokriveno 95 odsto ukupne budžetske potrošnje.

"Glavni izazovi su uspostavljanje jedinica za unutrašnju reviziju sa obučenim i motivisanim kadrom. Od tih jedinica se očekuje da pomognu rukovodiocima subjekata javnog sektora da ustanove sistem upravljanja revizijom, rizicima i kontrolom", naveo je Žugić.

Reforma javne uprave bi, prema njegovim riječima, trebalo da osigura transparentno upravljanje javnim sredstvima, kako bi se troškovi efikasno kontrolisali.

"Unutrašnji revizori su čuvari javnog povjerenja. Oni obezbjeđuju ostvarivanje zajedničkog cilja, odnosno povjerenja svih koji su zaduženi za javnu potrošnju, odnosno rashodnu stranu budžeta", kazao je Žugić.

On je podsjetio da će polaznici Programa obuke dobiti međunarodno priznate sertifikate.

"Vrijednost projekta je u dugoročnim benefitima koje će Crna Gora ostvariti, a koji se odnose na lokalizaciju programa obuke i kreiranje kapaciteta u nacionalnim okvirima za kontinuiranu obuku unutrašnjih revizora", poručio je Žugić.

Zamjenik direktora Regionalne organizacije Slovenije za unaprijeđenje znanja u oblasti javnih finansija i razmjenu iskustava u zemljama jugoistočne Evrope (CEF), Jana Repanšek, saopštila je da je crnogorsko Ministarstvo finansija fokusirano na promociju i usavršavanje 40 internih revizora.

"Interna revizija je jako značajna za javni sektor, jer se na taj način, između ostalog, uspostavlja dobra praksa u borbi protiv korupcije", navela je Repanšek.

Šef Međunarodnog ovlašćenog instituta za javne finansija i računovodstvo (CIPFA), Giles Orr, kazao je da se taj institut zalaže za zdravo upravljanje finansijama.

"Program nije lak, ali očekujemo da će polaznici biti fokusirani. Oni će nakon obuke dobiti sertifikat koji potvrđuje najviši standard", rekao je Orr u video obraćanju.

Program obuke unutrašnjih revizora realizuje CEF, a CIPFA će, kako je objašnjeno, izraditi program obuke, obezbijediti potreban materijal i sertifikate za polaznike.

Program obuke, koji traje godinu, predstavlja dio napora Vlade da izgradi i ojača kapacitet internih revizora u javnom sektoru kroz organizovanje drugog kruga obuke.

Realizacija Programa omogućena je kroz zajedničko finansiranje iz njemačkog Fonda za stabilnost, Ministrastva finansija i CEF-a.

Bonus video: