Poništen tender EPCG od 222 hiljade

Kao najpovoljnija na ovom nadmetanju bila je izabrana ponuda nikšićke firme Montex Hidromont
210 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.08.2018. 12:01h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, po službenoj dužnosti, poništila je u cjelosti tender Elektroprivrede (EPCG), procijenjen na 222.400 eura. Riječ je o tenderu za nabavku armatura glavnog pogonskog objekta i ventila za mazut, potrebne Termoelektrane Pljevlja.

Na ovom tenderu se Komisiji, protiv rješenja o izboru najpovoljnijeg ponuđača, žalila beogradska firma Kedra.

Prethodno je naručilac sporne nabavke, EPCG, kao najpovoljniju na ovom nadmetanju izabrao ponudu nikšićke firme Montex-Hidromont, dok su ponude žalioca i još tri ponuđača odbijene kao neispravne.

Državna komisija je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije EPCG sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, koja je mogla da dovede do ograničavanja konkurencije i diskriminacije ponuđača na ovom nadmetanju.

Utvrđeno je da naručilac, suprotno zakonskim odredbama, nije predvidio tehničkim karakteristikama ili specifikacijama predmeta nabavke zahtjeve u pogledu kvaliteta i načina isporuke ponuđenih proizvoda, zatim nije predvidio garanciju kvaliteta, način sprovođenja kontrole kvaliteta, niti je predvidio pravila o transportu i čuvanju robe, dok je u Nacrtu ugovora predvidio da se pod datumom isporuke podrazumijeva dan kada je potpisan zapisnik o kvantitativnom i kvalitativnom prijemu robe.

Iz navedenih odredbi Nacrta ugovora, kako je navela Komisija, vidi se da je naručilac planirao da obavi provjeru kvaliteta, transporta i čuvanja primljene robe, iako te zahtjeve u pogledu sačinjavanja ponude nije prethodno predvidio tenderskom dokumentacijom. To je, kako su zaključili u Državnoj komisiji, moglo da dovede do diskriminacije ponuđača prilikom ocjene ispravnosti ponuda, kao i prilikom realizacije ugovora o ovoj nabavci.

Utvrđeno je, takođe, da ni odredba Nacrta ugovora koja se ticala roka isporuke nije bila u skladu sa rokom izvršenja ugovora iz Poziva za javno nadmetanje, a što je izabranog ponuđača, takođe, moglo da dovede u povoljniji položaj u odnosu na ostale.

Bonus video: