MBA: Otpustiti nespremne na odgovoran odnos prema poslu

"Prošla su vremena u kojima se dobijanjem rešenja o radu na neodređeno vrijeme doživotno rješavao poslovni status", navodi se u saopštenju MBA
9 komentar(a)
posao, Foto: Shutterstock.com
posao, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.01.2014. 13:27h

Interesi poslodavaca se, kada je riječ o Zakonu o radu, najbolje mogu zaštititi ukoliko im se omogući da nespremne za odgovoran odnos prema poslu bez problema otpuste, poručili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

"Prošla su vremena u kojima se dobijanjem rešenja o radu na neodređeno vrijeme doživotno rješavao poslovni status. Tako nešto ne poznaje nijedna snažna i napredna ekonomija", navodi se u saopštenju MBA.

Predstavnici Vlade najavili su izmjene postojećeg Zakona o radu sredinom decembra, neposredno prije početka primjene odredbe koja definiše obavezu poslodavaca da svim zaposlenima, sa kojima su duže od dvije godine zaključivali ugovor o radu na određeno vrijeme, zaključe ugovor ne neodređeno ili raskinuti radni odnos.

Odredba je stupila na snagu 22. decembra, iako su poslodavci tražili njeno odlaganje, objašnjavajući da zbog krize ne mogu radnicima dati posao za stalno.

U MBA smatraju da je pitanje da li neko ima ugovor o radu na neodređeno ili određeno vrijeme manje interesantno od donošenja zakonskih rješenja koja bi poslodavcima omogućila da zadrže one koji se odgovorno odnose prema obavezama.

Iz te asocijacije su saopštili da se nijedan poslodavac neće lako lišiti usluga odgovornog i kvalitetnog radnika, što će posebno dolaziti do izražaja kroz jačanje privatnog sektora i njegovog rafiniranijeg odnosa kada je društveno odgovorno poslovanje u pitanju.

"Čemu strah od toga da se poslodavcima omogući da pribjegnu krajnjim mjerama, koliko god one bile nepopularne i neprijatne i otpuste one koji ne ispunjavaju radne obaveze. Zašto bi poslodavac više brinuo o radnoj sudbini zaposlenog od njega samog?", pitali su predstavnici MBA.

Oni su dodali da svaki pojedinac mora shvatiti i prihvatiti da od kvaliteta obavljenog posla koji mu je povjeren zavisi ukupan poslovni uspjeh.

"Treba shvatiti da nema sigurnog posla. Takav odnos i svijest treba razvijati ukoliko želimo da dugoročno gradimo stabilan ekonomski sistem. Vrijeme pred nama sve će više potvrđivati opravdanost takvog stava MBA", naveli su iz te poslodavačke asocijacije.

Bonus video: