CEAC pozdravio odluku Evropskog parlamenta o Crnoj Gori

Iz CEAC-a su podsjetili da se u izvještaju navodi da su u Crnoj Gori rasprostranjeni problemi korupcije, nepoštovanja vladavine prava i politizacije sudstva
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2014. 14:47h

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) pozdravila je usvajanje Nacrta izvještaja o napretku Crne Gore prema EU, u kojem se zahtijeva brzo rješavanje spora sa investitorima u Kombinatu aluminijuma (KAP).

Predstavnici CEAC-a, koji je većinski akcionar i jedan od najvećih povjerilaca KAP-a, pozdravili su odluku Komiteta za strane poslove Evropskog parlamenta da usvoji Nacrt i saopštili da se raduju usvajanju izvještaja na plenarnoj sjednici početkom februara.

Iz CEAC-a su podsjetili da se u izvještaju navodi da su u Crnoj Gori rasprostranjeni problemi korupcije, nepoštovanja vladavine prava i politizacije sudstva, zbog čega se Vlada poziva na hitno rješavanje.

Odluka, kako su dodali, uključuje važne izmjene i dopune kojim se, između ostalog, zahtijeva brzo rješenje spora sa investitorima u KAP-u.

„U tom kontekstu, izmjena i dopuna naglašava potrebu da proces rješavanja komercijalnog spora bude transparentan, slobodan od političkih uticaja i zasnovan na vladavini prava, kao i da privatizacije treba da se obavljaju na pošten, pažljiv, transparentan i uređen način“, navodi se u saopštenju CEAC-a.

Predstavnici CEAC-a su kazali da se crnogorska Vlada poziva da unaprijedi zaštitu cjelokupnog pravnog sistema, kako bi se sistematski izborila protiv korupcije i unaprijedila poslovno okruženje, kao i da implementira strukturalne reforme za privlačenje i zadržavanje direktnih stranih investicija.

Odluka, pored toga, poziva i na mjere da se građanima osigura pristup „civilnoj pravdi“ i nadoknadi u skladu sa evropskim standardima.

„Ti važni elementi se direktno tiču investicija CEAC-a u Crnoj Gori, odnosno u KAP, naročito u trenutni proces javne nabavke koji je crnogorska Vlada nezakonito počela za fabriku“, naveli su iz CEAC-a.

Oni su podsjetili da je u decembru raspisan tender za prodaju KAP-a, čija je imovina procijenjena na svega 52,5 miliona EUR. Odluka o tenderu je, kako su kazali, donijeta bez pregovora sa najvećim povjeriocima KAP – CEAC-om, En plus grupom, Elektroprivredom (EPCG) i VTB bankom.

Upravna zgrada KAP-a (Foto: Luka Zeković)

Iz CEAC-a su kazali i da Odbor poverilaca, koji je nadležan za procedure za utvrđivanje nelikvidnosti koji je neophodan u stečajnom postupku, nije bio osnovan u skladu sa zakonima.

„Vlada je pokrenula proceduru za utvrđivanje nelikvidnosti nad topionicom, pri čemu je CEAC uklonjen sa operativne uloge bez ikakve nadoknade za ogromna ulaganja koja je obavio od 2005. do prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici CEAC-a su naveli da razumiju da veliki broj kompanija iz EU ima slične probleme i da postupci crnogorske Vlade slijede obrazac koji nije u skladu sa zahtjevima definisanim u Ugovoru o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore.

„To je važan dodatak, koji govori o nezakonitom, politički motivisanom privođenju bivšeg finansijskog direktora KAP-a, Dmitrija Potrubača, koji je u kućnom pritvoru sa zabranom napuštanja Podgorice, iako mu nikad nijesu dostavljene bilo kakve optužbe, niti je bio formalno optužen za bilo koji zločin“

Iz CEAC-a su saopštili da je u odluci navedeno da u Crnoj Gori postoje problemi u vezi sa razdvajanjem političkih i sudskih ogranaka države, kao i potrebe za „razdvajanjem moći“, depolitizacijom sudstva, pristupom „civilnoj pravdi“, mjerama zaštite odgovornosti i integriteta u sudskom sistemu.

„To je važan dodatak, koji govori o nezakonitom, politički motivisanom privođenju bivšeg finansijskog direktora KAP-a, Dmitrija Potrubača, koji je u kućnom pritvoru sa zabranom napuštanja Podgorice, iako mu nikad nijesu dostavljene bilo kakve optužbe, niti je bio formalno optužen za bilo koji zločin“, saopštili su iz CEAC-a.

Oni su dodali da se Potrubač zbog toga žalio Evropskom sudu za ljudska prava.

Generalni savjetnik CEAC-a, Pavel Primakov, kazao je da je navodni progres Crne Gore u sprovođenju programa reformi precijenjen, zbog čega pozdravamo odluku članova Komiteta da u Nacrt uključe neke važne izmjene i dopune, koje apostrofiraju ozbiljne probleme u zemlji.

"Ohrabrujuće je vidjeti da evropske institucije uzimaju veoma ozbiljno očiglednu nesposobnost Crne Gore da osigura vladavinu prava, zaštitu prava investitora i ljudskih prava. Pozivamo parlament da usvoji tu odluku na plenarnoj sjednici”, poručio je Primakov.

Galerija

Bonus video: