UPCG: Odlučno u zaštiti konkurencije i primjeni antimonopolske politike

Savjetovanje kojem su između ostalih prisustvovali predstavnici 40 malih, srednjih i velikih preduzeća, namijenjeno je privrednicima i državim organima.
0 komentar(a)
Biznismeni, Foto: Shutterstock
Biznismeni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2014. 13:49h

Crna Gora u oblasti zaštite konkurencije mora pokazati konkretne rezultate primjene antimonopolske politike, kao i to da se neophodni pravni okvir kreira i održava u skladu sa razvojem zakona na nivou EU, ocijenjeno je na seminaru Unije poslodavaca (UPCG).

Na seminaru pod nazivom Zaštita konkurencije u Crnoj Gori – prava i obaveze privrednika i državnih organa, konstatovano je da su transparentan pravni okvir, profesionalne institucije i puna implementacija osnov efikasne konkurencije.

Konkurencija, kako su naveli učesnici seminara, u značajnoj mjeri doprinosi razvoju nacionalne ekonomije, a potrošačima donosi bolji izbor robe i usluga, uz povoljnije cjene.

Seminar je organizovala UPCG i EU projekat Jačanje politike zaštite konkurencije u Crnoj Gori kojim upravlja Delegacija EU u Crnoj Gori, a sprovodi ga Fineurop Support (EuroSupport).

"Očekivani pomaci politike zaštite konkurencije u Crnoj Gori u narednom periodu moraju se kretati u okviru toga da adminstrativni kapaciteti moraju biti efikasni kako bi se primjenjivala pravila konkurencije", navodi se u saopštenju UPCG i Fineurop Support.

Savjetovanje kojem su između ostalih prisustvovali predstavnici 40 malih, srednjih i velikih preduzeća, namijenjeno je privrednicima i državim organima i organizovano je sa ciljem unaprijeđenja postojećih i sticanja novih znanja iz oblasti zaštite konkurencije, politika i nadležnosti Agencije za zaštitu konkurencije Crne Gore (AZZK).

Učesnici seminara su konstatovali da Evropska komisija (EK) i Delegacija EU budno nadgledaju razvoj zakona i politika konkurentnosti u Crnoj Gori u okviru pregovaračkog poglavlja VIII pristupnog procesa.

Na seminaru je ocijenjeno da se slobodna i nesmetana konkurencija ne može postići preko noći i odjednom u svim sektorima.

"Iako poglavlje VIII obuhvata i politike državne pomoći, slobodna i nesmetana politika konkurencije na nivou EU kao šira ekonomska kategorija smatra se jednim od ključnih stubova na kojima počiva EU i unutrašnje tržište", dodaje se u saopštenju.

Iz UPCG su naveli da je nesumljivo da će, bez obzira na relativno malo crnogorsko tržište, u narednom periodu puna pažnja biti usmjerena na dalji razvoj zakona i politike konkurencije i njihovu stvarnu primjenu.

Učesnici savjetovanja upoznali su se sa pravilima i politikom konkurencije, novim zakonodavnim okvirom u Crnoj Gori, kao i nadležnostima AZZK.

Cilj AZZK, kako je objašnjeno, nije zaštita bilo čijeg biznisa, malog ili velikog, već obezbijeđenje slobodne i nesmetane konkurencije na tržištu od koje korist imaju i preduzeća i potrošači.

Na seminaru je ocijenjeno da se slobodna i nesmetana konkurencija ne može postići preko noći i odjednom u svim sektorima.

"Stoga tržište, trgovci, uvoznici, izvoznici i potrošači moraju prepoznati svoj zajednički interes u razvoju kulture konkurencije i pružanju pune podrške novouspostavljenim organima", navodi se u saopštenju.

Na tržištima sa dovoljnim brojem konkurenata, a stabilno uređenim, slobodna konkurencija bi, kako je zaključeno, trebalo da vodi ka niskim cijenama za potrošače, efikasnom korišćenju resursa, kao i povećanju dobrobiti društva.

Bonus video: