Radulović: SDP da pomogne kako bi se zaštitila država

Predsjedništvo DF-a je ubijeđeno da sve pristigle ponude za KAP treba odbaciti, da nijesu u pitanju strateški investitori
13 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2014. 09:25h

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) zatražilo je od Skupštine Crne Gore, Vlade i stečajnog sudije da se u potpunosti primijeni procedura i uslovi prodaje Kombinata alumnijuma i Rudnika boksita na osnovu Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru i tako zaštiti državni interes.

Poslanik DF-a Branko Radulović saopštio je da je Predsjedništvo na juče održanoj sjednici razmatralo stanje u energetsko-metalurškom reprolancu, sa posebnim akcentom na aktuelna dešavanja u KAP-u i Rudniku boksita, i pri tome realizaciju oglasa o prodaji subjekta u stečajnom postupku na osnovu Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru i Zakona o stečaju.

„Predsjedništvo DF-a poziva SDP i opozicione partije u Skupštini, koje su izglasale Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, da obezbijede njegovu potpunu primjenu sa završnim razmatranjem u Skupštini i ne dozvole nastavak dvadesetogodišnje protivzakonite prakse u ovima najznačajnijim privednim i razvojnim subjektima“, naveo je Radulović.

On smatra da bi pokušaj nepoštovanja procedure definisane Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru bio „samo još jedna potvrda da je cio proces kontrolisan i projektovan od interesne političko-finansijske grupacije i da su u tome aktivno sudjelovali protivustavni i nelegitimni predsjednik Vujanović, koji je odbio da potpiše Zakon, stečajni upravnik, koji je ne sačekavši novo izjašnjavanje Skupštine hitno objavio oglas po starom zakonu, zatim prvoodgovorni za sva dešavanja u KAP-u premijer Đukanović, koji je najavio inicijativu Ustavnom sudu i pojedini servilni stručnjaci, koji su tendenciozno tumačili proceduru i javni interes“.

Upravna zgrada KAP-a (Foto: Luka Zeković)

„Predsjedništvo DF-a je ubijeđeno da sve ponude treba odbaciti, da nijesu u pitanju strateški investitori, da se ne obezbjeđuje javni interes i dugoročni pozitivni efekti, da nema nikakvih garancija, da će se proizvesti novi gubici i obaveze države i građana. Očito da se načinom segmentacije imovine i kupovinom pojedinih cjelina po specijalnim uslovima, kao što je prenamjena zemljišta, želi ostvariti samo enormna zarada ili legalizacija finansijskih tokova, a ne nikako valorizacija ukupnih resursa u aluminijumskoj industriji, počev od crvenih boksita“, zaključio je Radulović.

Segmentacija vodi ka gašenju KAP-a

Radulović napominje da se segmentacijom ukupne prostorno-tehnološke cjeline KAP-a, počev od dva bazena crvenog mulja, primarne proizvodnje i prerade i prodaje pojedinih djelova, narušava organizaciona i tehnološka logika, a proizvodi ekonomska neodrživost i odbija svakog ozbiljnog strateškog partnera i znači direkto gašenje kompanije.

„Zahtjevi 'Uniproma' oko zemljišta KAP-a i saglasje Vlade i gradonačelnika Podgorice i hitno rješavanje dugodišnjeg spora potvrđuje da je u pitanju samo kontrolisan postupak. Posebno kada se uzme u obzir upozorenje koje je dobio strateški investitor da ne učestvuje u ovoj prodaji. Ponuda o valorizaciji bazena crvenog mulja je naučno, tehnološki, ekološki i ekonomski neutemeljena“, tvrdi profesor Radulović.

Galerija

Bonus video: