Četvrti pokušaj

Tender za prodaju Brodogradilišta naredne sedmice

Učešće na tenderu već je najavilo više renomiranih stranih kompanija u oblasti jahtinga i kruzera
5 komentar(a)
Brodogradilište, Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brodogradilište, Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.01.2014. 08:02h

Tender za prodaju većinskog paketa akcija Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj biće raspisan sljedeće sedmice, saznaju “Vijesti” u toj kompaniji.

Učešće na tenderu već je najavilo više renomiranih stranih kompanija u oblasti jahtinga i kruzera.

Do sada su bila raspisana tri neuspjela međunarodna tenedera za prodaju 61,58 odsto (Fond za obeštećenje 31,67odsto, Fond PIO 22,43 odsto, ZZZCG 7,48 odsto) državnih akcija Brodogradilišta.

Prvi tender bio je raspisan 2006. godine i nije bilo zainteresovanih ponuđača. Drugi - godinu kasnije i tada su stigle četiri ponude, a za treći tender za prodaju većinskog paketa akcija Brodogradilišta, raspisan prije šest godina, stigla je samo jedna ponuda - kompanije Abu Dabi mar group iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je odbijena kao nepotpuna.

“Predstavnici većinskog vlasnika su nas obavjestili da je predviđeno da će u javnom pozivu tendera biti tri obavezne stavke: ispunjavanje ekoloških standarda EU i pozitivnih propisa Crne Gore, otpočinjanje i razvoj djelatnosti remonta jahti i megajahti, i ispunjavanje postojećeg Kolektivnog ugovora u roku od tri godine od dana potpisivanja ugovora o prodaji akcija”, je kazao je za “Vijesti” Tušup.

Postojeći kolektivni ugovor predviđa i socijalni program. Dio zaposlenih će uz otpremnine moći da napuste kompaniju i prije privatizacije.

“Za rješavanje tehnološkog viška i isplatu otpremnina obezbijeđeno je 1,5 milion eura, saopšteno je ranije iz Tenderske komisije.