Vektra: Do kraja januara potvrditi plan o reorganizaciji "Jakića"

„Dobro je što imamo podršku i razumijevanje i Jakić će uskoro postati nosilac drvoprerađivačke industrije u regionu“, istakao je Popović.
135 pregleda 3 komentar(a)
Brković i Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brković i Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.01.2014. 20:51h

Ukoliko Apelacioni sud potvrdi plan reorganizacije Vektre Jakić, koji je usvojio Privredni sud u Bijelom Polju, proizvodnja u pljevaljskoj kompaniji Vektra Jakić mogla bi početi punim kapacitetom u prvoj polovini godine.

To je rekao član menadžmenta Vektre Montenegro Milić Popović, koji tvrdi da će, ukoliko plan bude potvrđen, odmah završavati investiciju.

On očekuje da će Apelacioni sud do kraja januara donijeti odluku, nakon žalbe OTP banke na odluku Privrednog suda. Oni su se žalili jer se u tom dokumentu ne tretiraju kao povjerioci iako im se duguje preko 70 milona eura.

Privredni sud je 10. januara ponovo prihvatio plan reorganizacije Vektre Jakić.

Popović smatra da nije bilo pravnog osnova da OTP banka traži uvođenje stečaja, ocjenjujući da je “time nanijeta velika šteta kompaniji”. Banka je tražila stečaj jer kompanija biznismena Dragana Brkovića nije vraćala kredit.

Popović je ponovio tvrdnju da OTP “nije poštovao ugovor”, te da je “ i ”bez razloga prekinuto finansiranje ne želeći da isplate osam miliona eura odobrenih sredstava”.

On je ocijenio da tržište za proizvode iz Vektre Jakić neće imati problema i da će se kompletna proizvodnja izvoziti, tvrdeći da bi uposlili oko 300 radnika.

"Šta je bio interes banke da zaustavi odobrena sredstva iako smo svi znali da se tim sredstvima završava investicija i fabrika počinje proizvodnju, jer je do tada bilo završeno 95 odsto investicije. Banka je imala nadzor nad investicijom u Pljevljima i projekat odobrila kao profitabilan", rekao je Popović.

On je kazao da su za završetak investicije obezbijedili oko tri miliona eura od „relevantnih finansijskih institucija“, ali je njihovo korišćenje uslovljeno usvajanjem plana reorganizacije.

"Do sada je u Jakiću završeno 95 odsto investicije i ostalo je samo da se dovrši pogon peletare", rekao je Popović.

Popović je rekao da raspolaže informacijom da se oprema održava i da se obavljaju pripremni radovi, te da se „simbolično proizvodi.“

On je ocijenio da tržište za proizvode iz Vektre Jakić neće imati problema i da će se kompletna proizvodnja izvoziti, tvrdeći da bi uposlili oko 300 radnika.

Popović je rekao da je pohvalno što u institucijama ima ljudi koji vjeruju u projekat jer su resursi na sjeveru veliki, ali da nema nijedan sistem gdje bi prerađivali.

„Dobro je što imamo podršku i razumijevanje i Jakić će uskoro postati nosilac drvoprerađivačke industrije u regionu“, istakao je Popović.

Direktor Uprave za šume Radoš Šućur kazao je nedavno da su imali elemenata da raskinu ugovor sa Vektrom Jakić, ali da je on smatrao da to ne treba uraditi s obzirom na uložena sredstva u taj projekat.

On je rekao da ne krše zakon zbog toga što ne raskidaju ugovor sa Vektrom Jakić, koja ne ispunjava obaveze, već „možda samo krše ugovor“. Šućur je dodao da je su u prošloj godini zbog nepoštovanja obaveza raskinuli ugovor sa koncesionarom na Žabljaku i Plavu.

„Bio bih nesrećan kada taj pogon ne bi počeo da radi. Nama nije problem da u Pljevljima prodamo sve te šume nekim novim konkursom, ali zar će neko doći da uloži toliko novca u nove kapacitete i da radi taj posao. Lično sam zagovornik da se sve pokuša da u 2014. Vektra proradi”, istakao je Šućur.

Šućur je kazao da je Uprava za šume svake godine Vektri Jakić obezbjeđivala oko 140.000 kubika i da je to urađeno i za ovu godinu. Od odobrenih količina u prošloj godini, dodao je on, Vektra Jakić skoro da ništa nije posjekla.

Bonus video: