Gošović apeluje na Vladu: Prekinite da radite na štetu penzionera

Reformama je uvedena nova veoma visoka starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju, upozorava poslanik SNP-a
82 pregleda 5 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.01.2014. 22:21h

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Neven Gošović upozorio je da su u dosadašnjim reformama dovoljno rigorozni uslovi za sticanje određenih prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja. Gošović je kazao da neprihvatljivo ako bi se dalja reforma u toj oblasti sprovodila isključivo na štetu prava postojećih i budućih penzionera.

„Reformama je uvedena nova veoma visoka starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju, povećan je broj godina koje ulaze u obračun penzije što se u prosjeku negativno odražava na iznos penzije. Pooštreni su uslovi za ostvarivanje prava na porodičnu penziju i za dobijanje invalidske penzije, propisani su nepovoljni uslovi za ostvarivanje visine prijevremene starosne penzije...“, rekao je Gošović “Vijestima”.

Vlada namjerava ove godine da promijeni model za usklađivanja penzija (usklađivanje sa troškovima života i prosječnom zaradom zaposlenih), eliminiše posebne uslove za penzionisanje i preispita rješenja za prijevremeni odlazak u penziju da bi, kako tvrdi, eliminisala manjak novca u Fondu PIO i postigla održivost penzionog sistema.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" od 18. januara

Bonus video: