Darko Stijepović: Ugled kompanije narušavaju snobovi koji se stide svojeg porijekla

„Nenavođenje imena kompanije pokazuje razliku u poimanju mnogih stvari”
192 pregleda 9 komentar(a)
Darko Stijepović, Foto: Obrad Pješivac
Darko Stijepović, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 16.01.2014. 13:26h

Reagovanje na izjave direktora Ski centra „Kolašin 1450“, direktor NVO „Centar za razvoj Durmitora“ Darko Stijepović kaže da „nenavođenje imena kompanije pokazuje razliku u poimanju mnogih stvari”.

"Nazive “Jezerine” i Ski centar “Bjelasica” smo upotrijebili jer nam je to bilo ljepše. Ski rizort i njegove vlasnike zaista smatramo skorojevićima i snobovima. Oni su promijenili naziv hotela “Bjelasica” u “Bjanka” i naziv skijališta ”Jezerine” u “Bjelasica 1450” što je za nas neprihvatljiva malograđanština i pokondirenje.

Prođoše župani, age i begovi, dizdari i načelnici, prođoše i teži zemani pa će i ovi. Tako će biti i sa ovim. Očekujemo ih da nastave sa promjenama imena Bjelasice u Bjankanina ili Bjankabirge i Kolašina u Kolašinfurt ili Kolašinburg ili Kolašington", kaže Stijepović i napominje da ugled te kompanije narušavaju snobovi koji se stide svojeg porijekla i svojih imena.

On smatra da ugled te kompanije ruše neistine o veličini snijega na stazi, informacija da radi ski lift a pada kiša, da je skijanje moguće i po glibu, neočišćeni teren skijališta prepun granja, drače i kamenja i neistinom da je to skijalište jedino imalo snijega od 15.decembra.

"Na Žabljaku je otvorena sezona 21. decembra sa skijaškim seminarom na Javorovači i to bez ikakvog vještačkog snijega. Pozivamo da se na televiziji pogleda emisija o izvanrednom skijanju na Prokletijama baš ovih dana, i to bez vještačkog snijega. Koliko je bilo snijega na Jezerinama lako je utvrditi iz snimaka državne televizije gdje se vidi da je dio pred restoranom kopan a uz bejbi lift stazu se crne sniježne krpe. Taj Ski centar ima tri mašine za pravljenje snijega od kojih svaka, uz temeperaturu ispod nule, može napraviti i održavati dnevno sniježnu krpu površine od tridesetak kvadrata.

Ne poričemo da su po Bjelasici djelovali sniježnim topovima ali je rezultat isti kao u Mojkovačkoj bitci. Podsjećamo da su 27. decembra počele kiše i da je sve na Jezerinama bilo u vodi i glibu. Čak i državna televiziji nije mogla a da ne saopšti da zbog kiše ne rade. Pobjedi su izjavili da radi bejbi ski lift i da štede snijeg za kasnije", navodi Stijepović u saopštenju dostavljenom elektronskom poštom.

Stijepović napominje da njegov cilj nije priča o pripravnosti ski infrastrukture na Bjelasici već podatak da nije bilo profita jer “niko neće da plati da se prlja u vodi i blatu”.

"To što je bilo radnika u skijašnici i restoranu na Jezerinama nije dokaz da nema apokalipse već da radnici rade svoj posao za koji su plaćeni, a podśećamo direktora “Bjelasica 1450” da su radnici štrajkovali do 15 decembra zbog neisplaćenih deset plata. Ako je radio ski lift zašto onda nije bilo uplata pazara u banke od ski lifta.A dobili su 200.000 eura od Vlade za pripremu sezone.

Zato je i počela ova akcija opraštanja dugova zbog elementarne nepogode. Država mu besplatno od snijega čisti put. Prošle godine država je potrošila milion eura za asfaltiranje i popravku trase tog puta i niđe, osim tamo, slijepi put nije proglašen regionalnom saobraćajnicom. Isti ski centar godinama nije plaćao milione eura za poreze i doprinose pa mu je Vlada odložila plaćanje za sedam godina. Uvjeren sam da će im kroz odlaganje od plaćanja poreza oprostiti i tih sedam miliona eura duga", kaže Darko Stijepović.

Bonus video: