Za Kavarića su ponude za KAP ozbiljne, ali ne želi o tome koja je najbolja

Prispjele ponude za KAP Kavarić je ocijenio ozbiljnim i kazao da imaju razvojnu komponentu, ali nije mogao da ocijeni koja je od njih najbolja
7 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2014. 13:19h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da na današnjoj sjednici Vlada nije raspravljala o eventualnim novim subvencijama za struju novim investitorima za Kombinat aluminijuma.

"Elektroprivreda, Crnogorski elektroprenosni sistem i regulator treba da se izjasne po tom pitanju, nakon čega će Vlada moći da zauzme stav", rekao je Kavarić nakon sjednice Vlade, na kojoj su razmotrene prispjele ponude za KAP.

On je kazao da Vlada želi direktan dogovor između ponuđača i EPCG, pa ako oni ne postignu taj dogovor, Vlada će imati svoj stav.

Prispjele ponude za KAP Kavarić je ocijeni ozbiljnim i kazao da imaju razvojnu komponentu, ali nije mogao da ocijeni koja je od njih najbolja.

"To bi bilo uplitanje u rad Privrednog suda da kažem koja je ponuda najbolja", kazao je Kavarić.

Kako je dodao, Vlada je spremna da se formiraju biznis zone za područje KAP-a, Prerade i kovačnice, i da razgovara sa svim potencijalnim investitorima o potraživanjima.

Ministar je kazao i da će zaposleni koji u programi restrukturiranja ostanu bez posla imati pravo na otpremnine, na osnovu socijalnih programa koji su važili u prethodnom periodu.

Stečajni upravnik Kombinata aluminijuma (KAP) Veselin Perišić sastaće se danas sa Odborom povjerilaca i stečajnim sudijom za tu kompaniju Draganom Rakočevićem, nakon čega bi trebalo da donese odluku o kupcu fabrike, prenosi agencija Mina.

Perišić nije precizirao da li će danas donijeti konačnu odluku ili će sačekati još koji dan, s obzirom da rok za odlučivanje o ponudama ističe u subotu.

Sjednica Odbora povjerilaca koja će biti zatvorena za javnost, održaće se u prostorijama KAP-a.

Odbor povjerilaca čine predstavnici Ministarstva finansija, ruske Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC) i Elektroprivrede (EPCG).

Ponude za kupovinu imovine KAP-a otvorene su prošle sedmice, a dostavili su je nikšićki Uniprom, firma Politropus Alternative iz Tivta, kompanija Get Sales, sa sjedištem u Londonu, iza koje stoji njemački HGL, kao i Alemani Trade iz Beograda.

Ponudu nikšićke firme Uniprom od 28,5 miliona EUR miliona, zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 miliona eura, Perišić je ranije ocijenio kao najozbiljniju.

Ponudu firme Get Sales koja za dio imovine KAP-a nudi 5,1 hiljadu eura, ali i 700 miliona eura investicija i zapošljavanje tri hiljade radnika, Perišić je okarakterisao kao neozbiljnu.

Kompanija Politropus Alternative, sa sjedištem u Tivtu, ponudila je 450 hiljada euraza bazen crvenog mulja, objekat bivšeg Instituta za istraživanje i razvoj aluminijuma i zemljište u Spužu, dok je kompanija Alemani trade iz Beograda zainteresovana za kupovinu 22 vagona Kombinata, za koje je ponudila 178 hiljada eura.

Bonus video: