Na oprezu sa investitorima: Kravčenko još na provjeri

Gradonačelnik Pljevalja razumije zašto je država poslije KAP-a i Zavale na oprezu sa namjerom investitora da gradi cementaru na sjeveru
56 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2014. 10:16h

Predsjednik pljevaljske Opštine Miloje Pupović rekao je da je projekat izgradnje cementare u Pljevljima za koju je zainteresovana ruska “Sfera” trenutno zastao jer država provjerava kredibilitet potencijalnog investitora. Iako smatra da to traje previše dugo, Pupović za to ima razumijevanja jer se, kaže, Crna Gora u tranzicionom periodu dobro opekla kada su u pitanju mnogi investitori.

„Stojimo na raspolaganju i tvrdim da će za tri dana biti završeno ono što je do nas. Sada je otprilike odgovor da se provjerava kredibilitet partnera koji namjerava da pravi cementaru i traže se odgovarajuće garancije da li može da iznese toliko veliki posao.

Potpuno razumijem oprez Vlade i države jer smo se mi dobro opekli u tranzicionim vremenima sa mnogim investitorima. Imali smo garancije za investitora za KAP i za Zavalu, pa kako je to ispalo. Ja se u taj dio državnog posla ne miješam i to prepuštam njima i nudim svoju najbolju saradnju ali Opština ne može znati ono što nije njen posao što je posao Ministarstva vanjskih poslova, ambasade i odgovarajućih službi koje provjeravaju o kome je riječ. Što je do nas mi ćemo uraditi sve najbolje“, rekao je Pupović.

On kaže da je u ovaj posao moglo lakše ući s obzirom da se radi o grinfild investiciji ali potpuno razumije da se mora sve provjeriti kako bi se znalo da je investitor pouzdan.

Površinski kop rudnika uglja u Pljevljima (FOTO: Arhiva Vijesti)

Nedavno je u Skupštini Crne Gore poslanik DPS-a Filip Vuković kazao da lokalna vlast u tom gradu „jako puno lobira da se napravi cementara u Pljevljima“.

On je potecijalnog investitora, direktora “Sfere” Igora Kravčenka nazvao ruskim građaninom koji dolazi iz Bara.

„Ovaj čovjek je sasvim slučajno banuo jer je prvo došao sa mnom da razgovara i ja sam ga upoznao kakvo je stanje sa tim projektom, u kojoj je fazi. Poslije toga on prelazi i ide kod sadašnjeg predsjednika Opštine, pretpostavljam da su ga preporučile kolege iz SNP-a i tu nema ništa“, rekao je Vuković.

On smatra da je u ponudi „ruskog državljanina iz Bara“ neizvodljivo što on traži besplatno zemlju i besplatne koncesije pa tek onda da obezbijedi 305 miliona.

Iako su prije duže od pola godine predsjednik Opštine Pljevlja i “Svera” odvojeno uputili inicijativu Ministarstvu ekonomije da raspiše javni poziv za međunarodnu predkvalifikaciju investitora zainteresovanih za dodjelu koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju cementnog laporca na tehnogenom ležitu Jagnjilo, to do danas nije urađeno.

Sfera je od Vlade tražila da joj odobri koncesije za eksploataciju laporca na Jagnjilu, izmijeni prostorni plan prema kojim će biti omogućena izgradnja željeznice prema Prijepolju u dužini od oko 23 kilometra, pomogne u obezbjeđenju placa u Luci Bar za izgradnju dva silosa za rasuti cement kapaciteta po 50 hiljada tona i dodijeli koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja u ležištu Mataruge.

Već nekoliko godina aktuelna je priča o gradnji cementare u Pljevljima, a posljednja se dovodila u vezu sa odbjeglim narkobosom Darkom Šarićem.

Nakon što je u Srbiji protiv njega podignuta optužnica zbog šverca narkotika, prestalo je da se priča o tom projektu.

Na mjestu gdje je planirana gradnja cementare jedna kotorska kompanija čiji je vlasnik bio pokojni Dragan Dudić prethodnih godina kupila je više desetina hektara zemljišta i ostalu nepokretnu imovinu od mještana tog sela. Dio zemljišta koji vlasnici nisu željeli da prodaju eksproprisala je tadašnja lokalna vlast, koja je po tom osnovu vlasnicima trebalo da isplati oko 900.000 eura.

Nijesam osjetio da nas DPS zapostavlja

Iako mnogi pljevaljski političari tvrde da je odnos Vlade prema Pljevljacima diskriminatorski, predsjednk pljevaljske Opštine Miloje Pupović kaže da se ne slaže sa tvrdnjom da su Pljevaljaci građani drugog reda.

On je u intervjuu RTV Pljevlja rekao da nije do sada osjetio bilo kakvo političko zapostavljanje crnogorske vlasti prema njemu i njegovim saradnicima, iako su druga politička opcija. „Mislim da nema zapostavljanja ove sredine po osnovu političke opredijeljenosti bez obzira što sam druga politička opcija ne samo ja nego i ostali saradnici. Kada god smo otišli u Podgoricu mislim da smo bili uvažavani.

Smatram da država ne čini nama ništa manje nego što čini drugima koji nisu ove političke opcije. Tu razliku nikada nisam osjetio i to moram da istaknem bez obzira da li se to dopalo nekome ili ne, ali da ima lošijeg odnosa u ekonomsko-finansijskom smislu kroz nepoštovanje zakona ili donošenje odgovarajućih zakona toga ima“, rekao je Pupović. On kaže da se u Pljevlja ne vraća onoliko koliko se uzima i da se sa te strane može reći da smo zapostavljeni.

Šta se sve Sfera obavezala da uradi

Sa ruskim investitorom “Sfera” Opština Pljevlja je osnovala Akcionarsko društvo „Crnogorski cement Pljevlja“. Opština Pljevlja u novoj kompaniji bi imala deset odsto vlasništva. Sfera se obavezala da u potpunosti obezbijedi finansiranje projektno-istraživačkih radova, izgradnju fabrike cementa kapaciteta 1,2 miliona tona klinkera godišnje, u ukupnom iznosu od 210 miliona eura.

Ruski investitor se obavezao da u potpunosti finansira izgradnju željezničkog kraka Pljevlja- Prijepolje sa izgradnjom tunela i neophodne prateće infrastrukture, ukupne dužine 23 kilometra u iznosu od 95 miliona eura. Opština se obavezala da pokrene inicijativu izmjene i dopune Prostornog plana Crne Gore i Prostornog plana opštine Pljevlja u cilju obezbjeđenja lokacije, kao nenovčanog uloga, minimalne površine 40 do 45 hektara za izgradnju cementare na lokaciji Otilovića ili drugoj adekvatnoj lokaciji u blizini površinskog kopa Potrlica.

Nema dila, nema ugovora

Poslanik DF Vladislav Bojović smatra da crnogorska vlast opstruira investitore koji nisu u korupcionaškim aranžmanima. „Mi nemamo nikakav razlog niti interes da lobiramo za ruskog ili bilo kog investitora.

Skoro dvije godine Vlada ne želi da omogući tom investitoru da realizuje svoj projekat iako je spreman da uloži 305 miliona eura za izgradnju cementare i kraka pruge prema Prijepolju“, rekao je Bojović. On smatra i da država ima dvostruke aršine kada su u pitanju investitori koji nijesu spremni na dilove sa vrhom vlasti.

Galerija

Bonus video: