Radnici Metalca: Ne odbijamo one od kojih tražimo pomoć

Radnici nikšićkog Metalca, koji štrajkuju glažu od 18.decembra, demantuju da su odbili poziv na sastanak u Ministarstvu ekonomije
2 komentar(a)
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Montavar Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.01.2014. 10:17h

Radnici nikšićkog Montavar metalca, koji štrajkuju glađu od 18.decembra, demantovali su informaciju koju je juče objavila Mina business da su krajem prošle godine odbili poziv na sastanak u Ministarstvu ekonomije.

„Apsolutno je netačno da nas je bilo ko iz Ministrstva ekonomije kontaktirao i zakazao sastanak za 30. decembar. Bilo bi veoma neozbiljno od nas, koji toliko pozivamo u pomoć Ministarstvo ekonomije i Vladu, da odbijemo sastanak sa njima. Mi ne odbijamo sastanak sa bilo kim ko može da nam ikako pomogne”, stoji u saopštenju koje su u ime radnika potpisali Spasoje Jakić, predsjednik Štrajkačkog odbora i Radisav Jauković, predsjednik Sindikalne organizacije.

Kako je Mina business objavila prema njihovim nezvaničnim informacijama sindikat Metalca je od jedne kompanije dobio ponudu za angažman 15 radnika, što je ta sindikalna organizacija ignorisala. Iz Metalca objašnjavaju da je u pitanju firma YU Briv iz Kotora.

“Što se tiče tzv. ponude Vojislava Bujkovića , koji se javno hvali kako ima dvije firme preko kojih zapošljava radnike i prebacuje ugovore o radu sa jedne na drugu, kako bi izbjegao da ih zaposli na neodređeno, svaki komentar je suvišan. Možda je on navikao da radnike traži dopisima kod ministra, možda mu je nepoznat regularni način zapošljavanja radnika i oglašavanje potreba za radnom snagom”, navodi se u saopštenju radnika.

Radnici nikšićkog Metalca montavar, koji su prije štrajka glađu počeli sa protestima 25.novembra, prvo u krugu fabrike a zatim ispred zgrade Opštine i resornog ministarstva, traže da im se isplati sedam zarada, pokrene proizvodnja i poveže radni staž za 22 mjeseca.

Sa oko stotinu radnika Metalca štrajkuj i njihovih 29 bivših kolega koji su kroz postupak dobrovoljne likvidacije u septembru prošle godine ostali bez posla. Njima je prva rata otpremnina u iznosu od po 4.000 eura isplaćena 8.jula, a drugu ratu od 6.700 trebalo su da dobiju do 21.septembra, što se nije dogodilo. Metalac je 2004. godine za 450.000 eura kupila mariborska firma Metalna Nova, vlasništvo Gorana Mladenovića, i naziv preduzeća je promijenjen u Montavar Metalac. Prošle godine Mladenović je prodao matičnu firmu, a pod okriljem Metalca formirana je nova Metalna Montavar inženjering koju je, prema riječima zaposlenih, preuzeo Nikola Furundžić, i sve radnike preveo u firmu koja, kako tvrde zaposleni, nema imovinu a ima ogromne dugove. Radnici su protestima uspjeli da riješe samo status i direktor ih je vratio u firmu Montavar Metalac kojoj je Vlada, na osnovu plana restrukturiranja, dala garanciju za kredit od 1,5 milion eura. Novac je trebalo da bude iskorišten za isplatu dijela otpremnina, pokretanje proizvodnje i izmirivanje obaveze prema bankama kako bi se skinula hipoteka sa imovine. Vlasnik Metalca je, prema planu restrukturiranja, trebalo da obezbijedi dodatnih milion eura za obnavljanje proizvodnje.

Umjesto toga, kako tvrde radnici, Erste banka je prije više od mjesec aktivirala garanciju od 1,5 miliona eura pa je sada Investiciono razvojni fond vlasnik dvije trećine Metalca.

Bonus video: