Direktor Telenora za "Vijesti": Kriza nas je uzdrmala ali nastavljamo razvoj

Glavni izazovi u poslovanju tokom krizne 2013. bilo je suočavanje sa snažnom konkurencijom i sve većim zahtjevima korisnika
91 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2014. 17:14h

Cijeli sektor telekomunikacija zabilježio je 2013. godine pad u prihodima zbog teške makroekonomske situacije, koja je dodatno bila otežena taksom nazvanom “euro po euro”, kaže u razgovoru za “Vijesti” izvršni direktor Telenor Crna Gora Majkl Malvebo.

“Uprkos makroekonomskoj situaciji koja nas sve pogađa, crnogorsko tržište telekomunikacija ostaje na putu razvoja. Ovo je jako važno ako imamo u vidu značajan doprinos mobilnih komunikacija u ukupnom rastu BDP-a”, rekao je Malvebo i dodao da je zbog toga važno da imaju podsticaje za dalja ulaganja.

Ulaganja u dalji razvoj Interneta i mreže su, prema njegovim riječima, ključni jer će korisnicima pomoći da u potpunosti uživaju u dobrobitima komunikacija u svakodnevnom životu.

"Operateri se suočavaju sa regulatornim promjenama, gdje je cijela naša industrija često, uz sve ovo, dodatno opterećena oporezivanjima ili regulativama"

“Pored svega toga, operateri se suočavaju sa regulatornim promjenama, gdje je cijela naša industrija često, uz sve ovo, dodatno opterećena oporezivanjima ili regulativama. U ovakvom okruženju, ove godine suočili smo se sa padom prihoda. Naša dugoročna posvećenost tržištu je nesporna i vjerujemo da mobilne komunikacije danas nijesu stvar luksuza, već stvarna potreba koja olakšava svakodnevni život ljudi”, smatra Malvebo.

Posredstvom digitalne komunikacije, prema njegovim riječima, trude se da olakšaju i poboljšaju komunikaciju među ljudima, ojačaju društvo i “osiguraju bolju budućnost za sve”.

“Konstantno ulažemo vrijeme, napor i sredstva da stvorimo nove mogućnosti, osnažujući infrastruktru, servise i proizvode. Nezavisna svjetska istraživanja ukazuju da je rast internet penetracije direktno povezan sa rastom BDP-a. Mi u 2014. godini nastavljamo sa investiranjem u našu “pametnu mrežu”, istovremeno pružajući korisnicima sjajno iskustvo i doprinoseći makroekonomskom rastu u državi”, pojasnio je Malvebo.

On se nada da će poslovno okruženje u nastupajućoj godini biti relaksiranije, a da će “dobar posao” koji obavljaju biti još vidljiviji. Malvebo kaže da je, uprkos izazovnim vremenima, Telenor uspio da nađe način da privuče korisnike, pa su i dalje bili prvi izbor korisnika, sa liderskom pozicijom i udjelom od 38,5% na tržištu SIM kartica na kraju trećeg kvartala 2013. godine.

“Naše pripejd i postpejd ponude, kao i najatraktivnija ponuda telefona omogućili su nam snažno pozicioniranje na tržištu. Uprkos makroekonomskoj situaciji, uspjeli smo da povećamo nivo investicija u Crnoj Gori u 2013. godini, i to najviše kroz našu pametnu mrežu“, naveo je Malvebo.

Sjedište Telenora u Podgorici

Jedna od najboljih vijesti stigla je, kako je naveo, krajem decembra kroz nezavisni izvještaj od strane Regulatorne agencije koji je pokazao apsolutnu dominaciju Telenor pametne mreže koja je pokazala sjajne rezultate ispunivši sve kriterije.

“Drago mi je da je nezavisno mjerenje obavljeno u pokretu (drive test) pokazalo da naša posvećenosti i kontinurani rada na pametnoj mreži donose prednosti za korisnike“, kazao je Malvebo i dodao da je za kompaniju značajno bilo i lansiranje prvog telefona sa Mozilla Firefox operativnim sistemom.

“Sa Mozillinom otvorenom web-platformom, Telenor nudi mogućnost korišćenja mobilnog interneta visokog kvaliteta i lako dostupne pametne telefone. Vjerujemo da će ovo doprinijeti većem broju internet korisnika u Crnoj Gori koji pristupaju naprednim, lokalnim aplikcijama i sadržajima”, dodao je Malvebo.

Nepredvidivo povećanje poreza i taksi nije dobro

“Stalno podsjećamo da je predvidivo, transparentno i održivo poslovno okruženje od ključne važnosti za uspjeh ove industrije i za druga buduća ulaganja”, kazao je Malvebo na pitanje koliko su nenajavljeni nameti u prošloj godini destimulativno djelovali na poslovanje.

„U godini za nama suočili smo se sa posebnim porezom na SIM kartice, povećanjem poreza na dohodak i rastom PDV-a, kao i nedavnom debatom o mogućem dodatnom oporezivanju ličnih prihoda i novom taksom. Bilo koji investitor želi da osjeti sigurnost kroz predvidivo i transparetno poslovno okruženje. A bilo koje mjere usmjerene ka određenoj industriji čine akcionare i vlasnike investitora nervoznim upravo zbog predvidivosti poslovanja. Dodatno, negativni uticaj ne odnosi se samo na ekonomiju i razvoj, već i na korisnike”, kaže Malvebo.

Vlada da privuče nove investitore

Na pitanje koje mjere bi predložio Vladi kako bi cijela ekonomija brže rasla, Malvebo kaže da prije svega treba privući strane investitore.

“Ovo se može postići otvorenim i transparentnim pristupom, a kako bi se poboljšala cjelokupna ekonomska situacija u zemlji koje smo svi svjesni. Otvoreni smo za dijalog i nastavićemo da podstičemo blisku i kontinuiranu saradnju između regulatornih tijela i Telenora. Ovaj način saradnje ključan je za uspjeh i dalji razvoj industrije telekomunikacija u Crnoj Gori, ali i za razvoj same zemlje”, rekao je Malvebo.

On je saopštio da su imali “jako konstruktivne” razgovore sa predstavnicima Vlade i Regulatora nedavno na ove teme. “Ohrabruje me i napredak koji je Vlada napravila u pogledu pristupanja Evropskoj uniji, jer će ovo dugoročno uticati i na rast tržišta investicija”, kazao je Malvebo.

Telenor u 2014.

Telenor planira veće investicije u narednoj godini u poređenju sa ovom, a nastaviće se unapređenje pametne mreže, rekao je Malvebo.

“Planiramo veliku investiciju u novu tehničku zgradu u Crnoj Gori, koja će nam omogućiti pružanje superiornijih tehničkih usluga, u skladu sa evropskim strandardima. Našim korisnicima će biti vidljivija investicija u prodavnice - projekat redizajniranja postojećih prodavnica, pozicioniranje na bolje lokacije, i otvaranje dvije nove prodavnice u prvoj polovini 2014. godine”, naveo je Malvebo.

Najavio je i nove digitalne i Internet usluge s ciljem da povećaju broj korisnika mobilnog interneta.

„Radujemo se i novim crnogorskim preduzetnicima koji će iskoristiti biznis mogućnosti koje donosi ranije pomenuta Firefox web platforma. Ipak, ulaganja će zavisiti od ekonomske situacije i budućeg razvoja poslovnog okruženja“, kazao je Malvebo.

On je podsjetio i na društveno odgovornu inicijativu „Surfuj pametno“, koja ima za cilj podizanje svijesti o sigurnom korišćenju interneta kod učenika, roditelja i društva.

“Inicijativa je već promijenila viđenje kako privatni, javni i NVO sektor treba da sarađuju. TV emisija koja se prikazuje na TV ‘Vijesti’ dodatna je vrijednost i omogućila nam je da dopremo do većeg broja učenika i roditelja. Naša namjera je da nastavimo da digitalno okruženje činimo sigurnim i zabavnim mjestom za sve, a planiramo da obuhvatimo još više škola u 2014. godini“, kazao je Malvebo.

Galerija

Bonus video: