Seferović: Najavljene investicije čine Crnu Goru privlačnom destinacijom

"Ukoliko projekat izgradnje autoputa bude završen do Beograda, Luka Bar će postati privlačniji centar za transport robe iz i u region"
106 pregleda 4 komentar(a)
Edin Seferović, Foto: AmCham Montenegro
Edin Seferović, Foto: AmCham Montenegro
Ažurirano: 02.01.2014. 16:11h

Najava velikih turističkih projekata duž obale i izgradnja autoputa učiniće Crnu Goru privlačnom turističkom destinacijom i donijeće prijeko potrebni kapital crnogorskoj ekonomiji, ocijenio je izvršni direktor Američke privredne komore (AmCham), Edin Seferović.

On je u intervjuu agenciji Mina-business kazao da je AmCham ohrabrena najavama o velikim investicijama, s obzirom da je trenutna ekonomska situacija u Crnoj Gori veoma izazovna.

"Ukoliko projekat izgradnje autoputa bude završen do Beograda, Luka Bar će postati privlačniji centar za transport robe iz i u region, što može biti veoma značajan ekonomski faktor", ocijenio je Seferović.

Prema njegovim riječima, brojne grane privrede imaju poteškoća u održavanju svojih prihoda na istom nivou kao i prethodnih godina. Potražnja je smanjena zbog raznih poreza, a neefikasnost u sprovođenju politika je uticala na to da ekonomski uslovi budu manje povoljni za privrednike koji žele da posluju na određenom nivou.

"Važan preduslov za održivi ekonomski rast je izgradnja jačih i efikasnijih javnih institucija, kao što su sudovi, regulatorne agencije, inspekcije i lokalne samouprave. Njihov rad mora biti transparetniji i dosljedniji kada je u pitanju primjena propisa", kazao je Seferović i dodao da bi na taj način bio podstaknut ekonomski rast u Crnoj Gori.

Na pitanje šta najviše usporava ekonomski razvoj države, Seferović je odgovorio da se, pored pojedinih nedostataka u radu državne administracije i primjeni zakona, značajni izazovi odnose na nedostatak visokokvalifikovane radne snage.

"Taj problem, kao i restriktivna radna regulativa su dva pitanja sa kojima Crna Gora mora da se izbori ukoliko želi da poboljša poslovnu klimu za nove investitore", poručio je Seferović.

Prema njegovim riječima, potrebno je da dođe do reforme radnog zakonodavstva u Crnoj Gori kako bi poslodavcima bilo omogućeno da svoju radnu snagu prilagode potrebama kompanija i da uspostave potrebnu disciplinu na radnim mjestima.

"Ukoliko pitate investitore šta je to što ih privlači da otvore proizvodnju na novim tržištima, oni će najčešće odgovoriti da su im najvažniji dostupnost visokokvalifikovanog kadra i fleksibilnost radnog zakonodavstva, koje reguliše odnos između zaposlenog i poslodavca", saopštio je Seferović i dodao da je u Crnoj Gori radna regulativa trenutno veoma stroga, a broj kvalifikovanih radnika mali.

AmCham smatra da radna regulativa treba da bude reformisana, a norme Zakona o radu i kolektivnih ugovora treba strogo sprovoditi u cilju smanjenja zloupotreba radnika i sprječavanja privrednika koji ne poštuju zakone da podstiču nefer konkureciju.

Prošla godina je, kako je rekao, bila još jedna uspješna godina za AmCham Montenegro.

"U novembru smo proslavili pet godina postojanja u Crnoj Gori. Generalna skupština je u junu izabrala novi Upravni odbor, a izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić izabran je za predsjednika Upravnog odbora za naredne dvije godine", podsjetio je Seferović.

AmCham je uspostavio još tri punopravna komiteta za zagovaranje interesa njihovih članica, koji će se fokusirati na pitanja koja se tiču oblasti nekretnina, poreza i radnih odnosa i pridružuju se već osnovanom Komitetu za zaštitu intelektualne svojine.

"Komitet za radne odnose i Komitet za nekretnine su ove godine temeljno radili na izradi pozicionih dokumenata, koji će biti korišćeni kao platforma AmCham-a za ukazivanje na reforme koje je neophodno sprovesti u radnom zakonodavstvu, ali i sektoru nekretnina", precizirao je Seferović.

AmCham, poslovno udruženje koje pored američkih kompanija i investicija iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zastupa neke od najpoznatijih i najuspješnijih međunarodnih i lokalnih, crnogorskih kompanija, prošlu godinu je završio sa preko 70 članica.

"U drugoj polovini prošle godine aktivno smo radili na izradi strateškog plana koji će predstavljati okvir za naš rad u naredne četiri godine, u kom smo izmijenili našu misiju i prilagodili je posvećenosti poslovnom zagovaranju i promovisanju uslova koji će Crnu Goru učiniti privlačnijom za investitore iz SAD i druge značajne investicije", objasnio je Seferović.

AmCham će, kako je rekao, ove godine osnovati komitet koji će se baviti zakonodavstvom u zdravstvenoj industriji, a zajedno sa AmCham organizacijama iz regiona intenzivnije će raditi na promovisanju boljih uslova za poslovanje na svim njihovim tržištima, u cilju privlačenja što više američkih investicija u region.

"AmCham Montenegro planira i da nastavi sa svojim programom društveno odgovornog poslovanja i da radi na unaprijeđenju društvene klime istim intezitetom kao kada je u pitanju unaprijeđenje poslovne klime u Crnoj Gori", dodao je Seferović.

Proširenje AmCham Programa stažiranja podrazumijeva angažovanje studenata završnih godina studija u kompanijama koje su članice AmCham-a, odnosno njihov rad od po najmanje 15 sati sedmično u periodu od tri mjeseca.

"Taj program je veoma značajan zbog toga što pomaže studentima da steknu značajno iskustvo dok se pripremaju za ulazak u svijet rada", zaključio je Seferović.

Bonus video: