EPCG: Treba se pripremiti za otvoreno tržište elekrične energije 2015.

Moramo se navići na činjenicu da ćemo ubrzo biti u situaciji u kojoj ćemo se suočavati i boriti sa oštrom konkurencijom, kazao je izvršni direktor EPCG Stefano Pastori
0 komentar(a)
struja, Foto: Shutterstock
struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2013. 14:54h

Elektropriveda (EPCG) je kompanija sa puno potencijala, koja mora da prihvati savremena iskustva i standarde razvijenog svijeta kako bi spremno dočekala otvaranje tržišta 2015. godine, ocijenio je izvršni direktor, Stefano Pastori.

“Moramo se navići na činjenicu da ćemo ubrzo biti u situaciji u kojoj ćemo se suočavati i boriti sa oštrom konkurencijom. Treba da radimo na podizanju međusobnog povjerenja i interaktivnijeg odnosa sa klijentima”, kazao je Pastori za list Elektroprivreda.

Prema njegovim riječima, ne treba zaboraviti da je period do otvaranja tržišta kratak.

“Moramo shvatiti da nijesmo više na našem, nego na balkanskom tržištu i da treba još mnogo da učimo i intezivno se spremamo za tržišnu utakmicu koja slijedi. Biće jako teško ako se tržište otvori 2015. godine, ali ipak ćemo probati da odgovorimo i tim izazovima”, poručio je Pastori, koji je od novembra na čelu EPCG.

"U HE Piva je napravljen veliki posao modernizacijom. Ima još toga što treba uraditi, ali zadovoljan sam postrojenjima"

“Uvjerio sam se da je znatno bolja nego što sam mislio kada sam stigao. Međutim ima puno toga na čemu treba raditi. Zaključio sam da su najveći problemi kompanije interni procesi, koji su previše birokratski i komplikovani. Ono što je dobro, a tiče se profesionalnog aspekta, je da imamo zaista dobre radnike”, ocijenio je Pastori.

On je kazao da je do sada uspio da obiđe samo Termoelektranu (TE) Pljevlja i Hidroelektranu (HE) Piva, iako planira da u januaru posjeti četiri distribucije.

“Što se tiče TE Pljevlja, radi se o staroj elektrani, ali dobro održavanoj, tako da sam zadovoljan. U HE Piva je napravljen veliki posao modernizacijom. Ima još toga što treba uraditi, ali zadovoljan sam postrojenjima”, naveo je Pastori.

Prema njegovim riječima, ova godina je bila veoma dobra za EPCG, posebno zbog činjenice da je bila hidrološki povoljna.

“Ne treba zaboraviti da je odrađeno i puno posla. Mislim da će naredna godina biti puno teža i izazovnija, s obzirom na to da će poslije niza godina HE Piva početi samostalno da radi. Neće biti nimalo lako, ali spremamo se”, kazao je Pastori.

Trebalo bi razvijati odnose sa trgovcima u regionu

Energy managment će, kako je dodao, morati više da radi na tržištu i gradi dobre odnose sa trgovcima i proizvođačima u susjednim zemljama.

“Najviše me brinu interni procesi, koje moramo promijeniti, kako bi bili uspješni na tržištu. Optimista sam i očekujem pozitivne rezultate”, naveo je Pastori.

On je zaposlenima u kompaniji poručio da rade u dobroj kompaniji, koja može da ima veliku budućnost, ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu.

“Želim da promijenimo navike iz prošlosti i zato moramo stalno raditi na sebi, usavršavati se i dograđivati stečena znanja i iskustva. Moramo prihvatati savremena poslovna iskustva i standarde razvijenog svijeta”, zaključio je Pastori.

Bonus video: