2013. u MI "Goranović": 5,6 odsto veći rast, zaposlili 27 radnika

Ove godine kompanija je u novu opremu, tehnologiju i proizvođačke kapacitete uložila 760.000 evra
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2013. 17:54h

MI Goranović iz Nikšića 2013.godinu završila je sa 5,6 odsto većim rastom proizvodnje i prodaje u odnosu na prošlu godinu, dok je izvoz, u odnosu na 2012., veći za 10,2 odsto. To je na danas održanoj konferenciji za novinare saopštio generalni direktor i vlasnik kompanije Đorđije Goranović.

Ove godine kompanija je u novu opremu, tehnologiju i proizvođačke kapacitete uložila 760.000 evra, a zaposlili su i 27 radnika, tako da sada u toj kompaniji radi njih 178.

„Egzistiramo u veoma osjetljivom sektoru gdje je izražena jaka konkurencija, kako unutrašnja tako i iz okruženja i zemalja EU, gdje su carinske stope kada je u pitanju uvoz prerađevina od mesa svedene na minimum, i u toj surovoj tržišnoj utakmici naša kompanija je uspjela ne samo da održi nivo proizvodnje već da obezbjedi i za nas značajan rast“, kazao je Goranović.

Ove godine su počeli da osvajaju tržište Srbije i za sada im to, kako je kazao Goranović ide dobro, tako da naredne dvije godine planiraju da na to tržište plasiramo od šest do sedam miliona evra finalnih proizvoda. Njihovi proizvodi se već sedam godina prodaju na tržištu BiH, Makedonija im je, kako je kazao izvršni direktor, ove godine bila plodonosna, a tu su i tržišta Kosova i Albanije.

Pokušaće da dobiju sertifikat od strane Ruske federacije, koju čine Rusija, Kazahstan i Bjelorusija, jer su već stavljeni na njihovu listu uvoznika. Naredne godine nastaviće sa investicionim aktivnostima koje će se ogledati u primarnom sektoru i jačanju veza sa farmerima, zahvaljujući kojima obezbjeđuju dodatne izvore bazne sirovine, a namjeravaju da oforme i sopstvene kapacitete za uzgoj, u sektoru govedarstva i svinjogojstva, i te investicije biće u iznosu od oko četiri miliona evra.

Govoreći o povoljnostima, ali i preprekama koje donose integracioni procesi, Goranović je kazao da su sve ono što su strogi kriterijumi i direktive Evropske Unije u sektoru mesoprerade već uveli, bilo da je riječ o tehničko-tehnološkoj opremljenosti ili bezbjednosti hrane, tako da spremno dočekuju integracione procese.

„Kada evropska komisija u saradnji sa Veterinarskom upravom Crne Gore naredne godine bude radila tzv. klasifikaciju objekata, iz koje proističe i dobijanje evropskog izvoznog broja, vjerujemo da ćemo time obezbijediti preduslov da se možda u nekom narednom periodu dio naše proizvodne palete nađe i na tržištima EU“, kazao je Goranović.

MI Goranović, koja je dobitnik mnogobrojnih domaćih i inostranih priznanja, ne zaboravlja ni humanitarnu misiju i ove godine su na ime pomoći i donacija izdvojili 178.000 evra.

Galerija

Bonus video: