Popović ostaje na čelu Skupštine SSCG

Predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić formalno bila jedini protivkandidat, ali je dobila mnogo manje glasova od Popovića
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2013. 15:22h

Skupština Saveza sindikata izabrala je za predsjednika Danila Popovića, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Kandidature su prije Skupštine povukli predsjednik podgoričkog povjereništva Goran Dragović ipredsjednik Sindikata Javnog servisa RTCG Branko Vujisić, dok predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić bila jedini protivkandidat, ali je dobila mnogo manje glasova od Popovića.

Ranije je povučena kandidatura i za bivšeg generalnog sekretara Zorana Masoničića.

Skupština je važna institucija SSCG, koja rukovodi ovom radničkom organizacijom između dva kongresa i donosi sve važne odluke.

Na kongresu prije mjesec i po došlo je do promjene kada je za novog sekretara izabran Marko Nikčević, koji je dobio više glasova od Masoničića. Nikčević je tada najavio reforme Saveza sindikata ali će mu za sve odluke trebati podrška Skupštine.

Danilo Popović bio je na čelu SSCG od 1990. do 2008. godine, od kada je obavljao funkciju predsjednik Skupštine SSCG. Kada je prije dvije sedmice ozvaničena kandidatura Popovića bilo je negodovanja predstavnika nekih sindikalnih organizacija, računajući i zaposlene u SSCG, koji njega smatraju odgovornim za stanje u kojem se nalazi ova radnička organizacija.

Pred Skupštinom SSCG nakon konstituisanja je mnogo posla jer treba sprovesti u dijelo rezolucije koje su usvojene na Kongresu. Najznačajnija biće ona koja se odnosi rješavanje finansijskih problema. Jednom od rezolucija se traži da se preispitaju odluke kojima su SSCG od 2009. do sada sa računa skinuli skoro milion eura po tužbama bivših radnika propalih preduzeća koji su bili ostali bez posla ne svojom krivicom a nijesu dobili otpremnine kao “žrtve tranzicije”. Vlada je godinu ranije za ove otpremnine uplatila SSCG 16,5 miliona eura, koji je trebalo da pripremi spiskove radnika, koji su se javili i ispunili uslove, i podijeli novac. Međutim nekoliko grupa bivših radnika, koji se tada nijesu javili za otpremnine, tužili su kasnije SSCG i najčešće dobijali na sudu. Zbog ovih presuda nekoliko puta je bio blokiran račun SSCG, a ukupno je skinuto skoro milion eura.

Iz SSCG su zbog ovih izgubljenih sporova tražili mišljenje Ustavnog suda, a nakon toga je moguća tužba međunarodnim sudovima ili vansudsko poravnanje sa Vladom.

Skupština treba da pokrene i reforme u SSCG kako bi ova radnička organizacija bila efikasnija, povratila povjerenje članstva i smanjila troškove.

Galerija

Bonus video: