Sipaćemo u KAP do aprila

Vlada predlogom budžeta planira da nametne novi trošak od četiri miliona eura kako bi nerentabilna proizvodnja KAP-a opstala do kraja marta
19 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2013. 09:41h

Vladina Komisija za ekonomsku politiku (KEP) juče je planirala kako dalje da se novcem poreskih obveznika finansira rad Kombinata aluminijuma Podgorica.

Vlada predlogom budžeta planira da nametne novi trošak od četiri miliona eura kako bi nerentabilna proizvodnja KAP-a opstala do kraja marta, do kada očekuju da će se za ovu kompaniju javiti kupac.

“Nadamo se da će tih četiri miliona za KAP biti dovoljno. Ako ovaj predlog ne dobije podršku, od 1. januara u aluminijumsku kompaniju možemo staviti ključ u bravu”, ocijenjeno je nezvanično iz DPS dijela Vlade.

Za održavanje nerentabilne proizvodnje u KAP-u svakog mjeseca iz državnog budžeta se potroši 1,2 miliona eura.

“Vijestima” je sinoć u SDP-u potvrđeno da će amandmanski djelovati te da će tražiti da iznos novca predviđen za KAP bude smanjen najmanje za million eura.

“To ćemo uraditi u želji da natjeramo glavne aktere da se postupak prodaje imovine KAP-a okonča što prije, a najkasnije do februara”, nezvanično je rečeno iz SDP-a.

Predlogom budžeta predviđena su dva miliona eura za subvencije građanima koji su u stanju socijalne potrebe i ne mogu platiti cijenu struje, a četiri miliona za KAP.

Ponude za kupovinu imovine KAP-a mogu se dostavljati do 8. januara. Stečaj u KAP-u je uveden 8. jula i od tada je proizvodnju preuzeo državni Montenegro bonus, a Vlada mu novcem građana nadoknađuje gubitak u poslovanju.

Prema internom dokumentu Vlade o situaciji u KAP-u, od jula do kraja ove godine za gubitak u proizvodnji KAP-a nadoknađeno je blizu šest miliona eura.

Za kradenu struju je plaćeno oko tri miliona eura, a preostalo je još oko 3,6 miliona.

Prema tvrdnjama iz Vlade, na teret Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji je većinski u državnom vlasništvu, nakon isplate dobiti za ovu godinu, trebalo bi da se pokrije preostalih oko tri miliona eura za vraćanje struje evropskoj interkonekciji.

Vlada se obavezala da će državnom Montenegro bonusu naknadno nadoknaditi trošak za električnu energiju koju KAP troši iznad cijene od 27,5 eura po megavat času.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić juče je na Komisiji za ekonomsku politiku obrazložio plan pomoći kompaniji od četiri miliona za prva tri mjeseca 2014.

Kombinat nema novca za remont dotrajalih ćelija, a proizvodnja metala se smanjuje. Cijena aluminijuma na Londonskoj berzi svega je 1.718 dolara po toni, nedovoljno da KAP pokriva troškove koji se na teret poreskih obveznika i dalje samo gomilaju.

U centralnom pogonu KAP-a, Elektrolizi, u funkciji je samo oko 205 proizvodnih ćelija od ukupno 520.

“Ukoliko proizvodnja ostane na ovom nivou godišnje se ne može proizvesti ni 40.000 tona. Zbog starenja ćelije se gase. Što prije dođe novi vlasnik može zateći KAP koliko toliko u funkciji. Ukoliko se za mjesec-dva ne odabere investitor, ko zna što će trećeg mjeseca zateći u Kombinatu”, istaknuto je iz Sindikata Aluminijuma.

Manje plate za po 40 eura

Prilikom posljednje isplate novembarske zarade u KAP-u, plate za sadašnjih oko 700 zaposlenih dodatno su smanjene za 40 eura po radniku.

Ukupan mjesečni fond koji je do polovine ove godine, kada je uveden stečaj, iznosio oko 1,8 miliona eura, a sada je prepolovljen na oko 900 hiljada mjesečno.

Od stečaja, ukupan broj radnika smanjen je za 420, a uz njih, KAP su napustili bivši top menadžeri.

Galerija

Bonus video: