"Mercedes" na sigurnom: Brkovićevu ličnu imovinu ne diraju

Prošao plan reogranizacije Vektre Montenegro, protiv bili OTP, švajcarski NLB i Hipo Development kojima se duguje oko 140 miliona
84 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2013. 17:29h

Privredni sud usvojio je Plan reorganizacije stečajnog dužnika Vektra Montenegro, podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, uz prihvatanje samo dijela primjedbi predstavnika povjerilaca mađarske OTP banke i švajcarske NLB Interfinanz.

Ukupna dugovanja Brkovićeve kompanije iznose preko 200 miliona eura, a zasada je izbjegao bankrot.

Protiv Brkovićevog plana reorganizacije Vektre Montenegro glasala su tri najveća razlučna povjerioca - OTP, Hipo Development i NLB Intefinanz koji potražuju oko 140 miliona eura i koji će dug moći da naplate imovinom Vektre i njenih kćerki firmi. Oni smatraju da je plan „formalno i suštinski manjkav i suprotan odredbama Zakona o stečaju“.

U rješenju sudije Miodraga Anđelića piše da je većina, tri od četiri klase povjerilaca, glasalo za Plan reorganizacije “koji je sačinjen u skladu sa Zakona o stečaju”.

U prvom isplatnom redu ukupno su prijavljena potraživanja od 242,9 hiljada, od čega su plan podržali oni kojima se duguje 89 odsto tog iznosa.

U drugom isplatnom redu Poreska uprava podržala je plan sa potraživanjem od 308,9 hiljada eura. U trećem isplatnom redu, gdje su neobezbijeđena potraživanja, a gdje je takođe glasala Poreska uprava, od ukupno prijavljenih 85,5 miliona plan su podržali oni koji potražuju 69,9 miliona ili 77 odsto. Na ročištu od 10. decembra ponomoćnik Brkovićeve ofšor firme Anotek, iz treće klase povjerilaca, podržao je takođe plan sa svojih 18,4 miliona eura potraživanja. Tako su u trećem isplatnom redu plan prihvatili povjerioci sa 98,6 odsto potraživanja.

„Sud je izveo zaključak da povjerioci iz prvog, drugog i trećeg isplatnog reda, koji su glasali za Plan reorganizacije ne bi imali isti tretman sa razlučnim povjeriocima, a posebno ako plan ne bi bio usvojen, odnosno ako bi se proglasio bankrot... Iznos od prodaje imovine pod hipotekama i kćerkama firmama Vektre Montenegro pripao bi razlučnim povjeriocima”, navodi se u rješenju sudu.

Foto: Betterparts.org

Kako se navodi, Privredni sud je imao u vidu činjenicu da ako se razlučni povjerioci ne bi mogli u cjelosti naplatiti od prodaje imovine onda bi prešli u treći isplatni red i time ostale povjerioce iz tog reda doveli u nejednak tretman.

Advokati OTP-a, NLB Intefinanza i Hipo Developmenta zamjerili su, između ostalog, što povjeriocima nije omogućeno da potraživanje namire nad pokretnom imovinom i stvarima dužnika, a konkretno od vozila „mercedes“ S 63.

Sud nije prihvatio prigovor NLB Interfinanza da plan nije podnijet u zakonskom roku, kao i da je plan podnijelo neovlašćeno lice.

„Dragan Brković ima svojstvo stečajnog povjerioca kao zaposlenog lica, tako da ovaj prigovor nema osnova. Isto tako sud nije mogao prihvatiti primjedbu da lična imovina Dragana Brkovića uđe u stečajnu masu, jer je sačinjava samo stečajna masa dužnika, a ne lična imovina“, istaknuto je u rješenju suda.

Planom reorganizacije Vektre, koji je sačinila kuća Racio Mont, predviđeno je da Brković izmiri kredite kompanije imovinom koja je kod nekoliko stranih i domaćih banaka založena pod hipoteku. Plan bi trebalo da počne da se sprovodi od 1. januara iduće godine, odnosno od dana njegove pravosnažnosti.

Mađari loše prošli

Stečajni upravnik Vektre Montenegro je priznao potraživanje mađarskom OTP-u u iznosu od 81,5 milion eura, ali je u parnici to potraživanje, pred istim sudom, Brković, u međuvremenu, osporio.

„Iz tih razloga obrađivač plana nije se mogao izjasniti koja će se imovina ustupiti tom razlučnom povjeriocu već je na zapisniku od 22. novembra istakao da će u svemu postupiti kako sud odluči i to 15 dana nakon pravosnažnosti odluke. I to je ušlo u Plan reorganizacije“, ističe se u rješenju suda.

Galerija

Bonus video: