The Economist: U Crnoj Gori neće biti socijalnih nemira, ali hoće u regionu

Iako su ekonomski problemi gotovo nužni za ozbiljnu društvenu ili političku nestabilnost, oni nijesu dovoljni, piše The Economist
9 komentar(a)
Mans još 5 dana, Foto: Luka Zeković
Mans još 5 dana, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.12.2013. 12:25h

Ugledni britanski magazin The Economist objavio je spisak zemalja u kojima su mogući socijalni nemiri. Crne Gore nema na spisku, ali se kao crvene zone ili zone srednjeg rizika pominju Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Srbija i Albanija.

Osim BiH, u "crvenoj zoni" koja označava veliki rizik od društvenih nemira u narednoj godini našle su se zemlje poput Argentine, Grčke, Bolivije, Egipta, Iraka, Libana, Libije, Venecuele i Zimbabvea.

Kako piše britanski magazin, socijalni nemiri sve su češća pojava širom svijeta.

Neki su nastali pod direktnim uticajem ekonomskih problema (Španija i Grčka), dok drugi predstavljaju ustanak protiv diktatorskog režima kao što su oni na Bliskom istoku.Zajednička stvar im je finansijska kriza od prije četiri godine.

Iako su ekonomski problemi gotovo nužni za ozbiljnu društvenu ili političku nestabilnost, oni nijesu dovoljni, piše The Economist.

Nemirima uvijek ne prethode pad u prihodima i visoka nezaposlenost. Faktori kao što su velike različitosti u prihodima, loša vlast, slabi socijalni programi i etničke tenzije su takođe elementi ranjivosti i uz ekonomske probleme uzrokuju nemire širom svijeta.

Kao jedan od najvećih uzroka društvenog nemira u posljednje vrijeme javlja se nepovjerenje u vlade i institucije, odnosno kriza demokratije, navodi britanski list.

The Economist je uradio tabelu rizika od socijalnih nemira u 150 zemalja širom svijeta.

Zemlje gdje postoji veoma veliki rizik su Albanija, Brazil, Kina, Hrvatska, Makedonija, Španija, Turska i Ukrajina.

U kategoriji zemalja srednjeg rizika nalaze se Slovenija, Srbija, Francuska, Velika Britanija, Irska i Rusija.

U zemljama poput Australije, Kanade, Finske, Njemačke, Švedske i SAD-a rizik od socijalnih nemira je veoma nizak dok se u Austriji, Danskoj, Japanu, Luksemburgu, Norveškoj i Švajcarskoj neće desiti u narednoj godini.

Prema izvještaju, 65 zemalja nalaze se u kategoriji vrlo visokog i visokog rizika od socijalnih nemira.

Bonus video: