Pao tender Željezničke infrastrukture

Utvrđeno je da se ovaj tender treba poništiti u cjelosti jer se nepravilnosti u tenderskoj dokumentaciji ne mogu otkloniti naknadnim radnjama
0 komentar(a)
Željeznička stanica, Voz, Foto: Boris Pejović
Željeznička stanica, Voz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.12.2013. 16:13h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je nedavno žalbu podgoričke firme Mont Audit i poništila tendersku dokumentaciju Željezničke infrastrukture Crne Gore. Po službenoj dužnosti poništila je i postupak javne nabavke - usluga revizije finansijskih iskaza za ovu godinu i dostavljanje izvještaja revizora zbog bitnih povreda zakona.

Državna komisija utvrdila je da naručilac sporne nabavke nije pripremio tendersku dokumentaciju u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama (ZJN) i numerisao rednim brojevima sve njene stranice.

Utvrđeno je da se ovaj tender treba poništiti u cjelosti jer se nepravilnosti u tenderskoj dokumentaciji ne mogu otkloniti naknadnim radnjama i da su su u trenutku izjavljivanja žalbe istekli svi rokovi za njenu izmjenu, kao i da je naručilac izvršio otvaranje podnesenih ponuda prije odluke o izjavljenoj žalbi.

Komisija je usvojila žalbu danilovgradske firme Eurozox i poništila odluku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku namještaja, zbog bitne povrede ZJN i Zakona o opštem upravnom postupku. Naručiocu sporne nabavke - MUP-u, naloženo je nedavno da u roku od 15 dana ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku.

Državna komisija je utvrdila da odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, kao ni njeno obrazloženje, nijesu sačinjeni u skladu sa zakonskim propisima, jer ne sadrži činjenice i dokaze za ocjenu ispravnosti ponuda.

Usvojena je žalba konzorcijuma firmi Digit Montenegro iz Podgorice i Net Vision iz Zagreba i poništila odluku Poreske uprave Crne Gore kojom je odbila kao neispravnu ponudu tih firmi za kompjutersku opremu.

Po službenoj dužnosti poništen je zapisnik o javnom otvaranju ponuda koji se odnosi na partiju šest na ovom javnom nadmetanju. Naloženo je Poreskoj upravi da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti na koje joj je ukazano, i donese zakonitu odluku.

Bonus video: