Boksiti duguju 120 miliona eura: KAP, država i Rusi bi najviše

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil je saopštio da je pojedinačno najveća potraživanja prijavio KAP
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2013. 17:29h

Skoro 150 povjerilaca potražuje oko 120 miliona eura od nikšićkih Rudnika boksita u stečaju. Najviše potražuju Kombinat aluminijuma, firma Shasta Univerzal sa Djevičanskih ostrva i država Crna Gora.

Stečajni upravnik Zdravko Cicmil je saopštio da je pojedinačno najveća potraživanja prijavio KAP, iz kojeg tvrde da im Boksiti duguju 43 miliona eura.

„Slijedi firma sa Djevičanskih ostrva koja potražuje 22 miliona i država sa skoro15 miliona, od čega se oko 9,9 miliona odnosi na poreze i doprinose. Potraživanja radnika po nekoliko osnova iznose 14 miliona – deset miliona na ime poreza i doprinosa, 3,5 miliona za neto plate i oko pola miliona na ime godišnjih odmora“, kazao je Cicmil.

Kiparski ofšor CEAC, iza kojeg stoji ruski tajkun Oleg Deripaska, prijavio je potraživanja od pet miliona, a Shasta Univerzal se povezivala sa Deripaskom. Prema procjeni u stečajnoj upravi, moguće da je povezana firma sa CEAC-om jer ih zastupaju isti advokati. CEAC i država dijele većinsko vlasništvo u nikšićkoj kompanija i do stečaja su njome upravljali.

Prema riječima Cicmila, u Privrednom sudu juče je održan i prvi sastanak povjerilaca i izabran Odbor od tri člana koga čine predstavnici KAP-a, države i firma sa Djevičanskih ostrva.

„Oni će između sebe izabrati predsjednika i utvrditi listu potraživanja do 10. januara za kada je zakazano ročište za ispitivanje potraživanja, a do tada ću ja ispitati opravdanost potraživanja“, rekao je Cicmil.

U Boksitima je, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona, stečaj uveden 19. novembra. Za stečajnog upravnika postavljen je Veljko Rakočević koji je nakon desetak dana razriješen dužnosti na lični zahtjev, a Privredni sud je za novog stečajnog upravnika imenovao Cicmila.

Eksploataciju rude na površinskom kopu Zagrad stečajna uprava je pokrenula 6. decembra, nakon četiri mjeseca pauze. Novac za početak proizvodnje i gorivo obezbijeđen je od avansa koji je uplatio mađarski Vagon inpeks, a radi se o 50.000 eura. Proizvodnja se obavlja u tri smjene, gdje je angažovano 78 radnika, a uposlen je i sektor transporta.

„Proizvodimo oko pet-šest hiljada tona i prodajemo to starim kupcima - Mađarima. Proizvodnja ide redovno, a danas ćemo svim radnicima isplatiti minimalne lične dohotke u iznosu od 193 eura. Vidjećemo šta ćemo dalje“, istakao je Cicmil.

Sa radnicima, njih oko 310, potpisan je ugovor na određeno na tri mjeseca.

Galerija

Bonus video: