EPCG: Nova brojila smanjila gubitke na mreži

Realizacija projekta će doprinijeti transformaciji mreže EPCG u modernu, energetski efikasniju, sa neophodnim uslovima za trenutno mjerenje potrošnje
54 pregleda 4 komentar(a)
pametna brojila, Foto: Zoran Đurić
pametna brojila, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.12.2013. 15:13h

Elektroprivreda (EPCG) je za dvije godine ugradila više od 150 hiljada novih brojila za daljinsko očitavanje, što je, prema riječima njenih predstavnika, doprinijelo smanjenju gubitaka na mreži.

Iz EPCG su saopštili da su, od početka realizacije projekta pod nazivom Unaprijeđenje sistema mjerenja u distribuciji 2011. godine, gubici u traforeonima kod kojih su 100 odsto ugrađena nova brojila znatno niži u odnosu na prosjek prethodnih pet godina i kreću se oko četiri odsto.

Izvršni direktor EPCG, Stefano Pastori, kazao je da je projekat ugradnje novih elektronskih brojila za daljinsko očitavanje od strateškog značaja za kompaniju, jer će prednosti uvođenja tog koncepta, od poboljšanja nivoa usluge za potrošače do smanjenja gubitaka na mreži, označiti prekretnicu u radu distributivnog sistema.

»Realizacija projekta će doprinijeti transformaciji mreže EPCG u modernu, energetski efikasniju, sa neophodnim uslovima za trenutno mjerenje potrošnje“, rekao je Pastori.

Projekat je vrijedan 43,5 miliona eura, od čega je 35 miliona obezbijeđeno iz kredita EBRD-a

Oni su kazali i da je planirano da se do 1. maja ugradi 175 hiljada brojila i da će ostvareni pozitivni rezultati doprinijeti proširenju projekta i ugradnji dodatnih 80 hiljada novih brojila.

Projekat je vrijedan 43,5 miliona eura, od čega je 35 miliona obezbijeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predstavnici EPCG očekuju da će u maju skoro polovina potrošača biti uključena u sistem daljinskog očitavanja i upravljanja tarifnim brojilima, što će predstavljati dobru bazu za uvođenje novih servisa, koje nude ta napredna tehnologija i razvoj takozvanih pametnih mreža.

Direktor EBRD, Gulio Moreno, kazao je da projekat predstavlja jednu od najuspješnijih investicija te finansijske institucije, što je dovelo Crnu Goru na lidersku poziciju na zapadnom Balkanu i u Evropi.

Rezultati prevazišli očekivanja

»Kada smo počeli razgovore sa EPCG, jedan od najvećih izazova energetskog sektora u Crnoj Gori bio je visoki nivo gubitaka i potraživanja u distributivnoj mreži. Ponosan sam što su postignuti rezultati daleko prevazišli očekivanja i što se cjelokupan proces očitavanja u distributivnoj mreži se ubjedljivo približava najboljim međunarodnim praksama«, kazao je Moreno.

On je najavio i da je EBRD spremna da proširi podršku za instalaciju dodatnih tarifnih brojila.

Iz EPCG su saopštili da su uspješnoj realizaciji projekta doprinijeli i partneri poput italijanskog Enel Distribuziona, konzorcijuma njemačkog Regiocoma, poljskog Sakspola i crnogrskog Mezona, konzorcijum CESI i SEEC i italijanska kompanija E-utile.

Direktor Mezona, Radomir Kovačević, kazao je da konzorcijum, u kojem su pored njegove firme i Regiocom i Sakspol, realizuje proizvodnju mjerno-razvodnih ormara i njihovu ugradnju sa pripadajućim materijalom i radovima na objektima potrošača.

»Svi koji učestvuju u realizaciji ove investicije mogu se pohvaliti postignutim rezultatima. Za Mezon je ovaj projekat kruna dosadašnjeg rada, ali i ogromna obaveza i odgovornost«, rekao je Kovačević.

On je dodao da je Mezon, za potrebe projekta, povećao broj zaposlenih tri puta na 115 radnika i uključio 21 firmu podizvođača sa oko 180 zaposlenih.

Bonus video: