Crna Gora na 44. mjestu Forbsove liste 100 najboljih država za biznis

Crnogorska ekonomija okreće se prema tržišnom sistemu, ali da je državni sektor i dalje velik i potrebne su dodatne institucionalne promjene, navodi Forbs
54 pregleda 20 komentar(a)
poslovni ljudi, Foto: Shutterstock
poslovni ljudi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2013. 14:29h

Crna Gora je na Forbsovoj listi 100 zemalja sa najboljim uslovima za poslovanje zauzela 44. mjesto.

Gledano regionalno, bolje uslove za poslovanje od Crne Gore ima Makedonija (36. mjesto) i Slovenija (17). Hrvatska je odmah iza Crne Gore, na 45. mjestu, dok prilično zaostaju Bosna i Hercegovina (82) i Srbija (86). Kompletnu listu pogledajte ovdje.

U analizi američkog magazina se navodi da se crnogorska ekonomija okreće prema tržišnom sistemu, ali da je državni sektor i dalje velik te da su potrebne dodatne institucionalne promjene.

"Ekonomija Crne Gore se snažno oslanja na turizam i izvoz obrađenih metala, dok su neprofitabilna preduzeća u državnom vlasništvu teret za javne finansije", navode analitičari Forbsa, podsjećajući da je Crna Gora uspjela još tokom vladavine Slobodana Miloševića da uspostavi svoj budžet, centralnu banku i zamijeni jugoslovenski dinar njemačkom markom, kao službenom valutom.

Nezaposlenost i regionalne razlike u razvoju su, prema ocjeni Fobrsa, ključni politički i ekonomski problemi Crne Gore, koja je, kako se navodi, privatizovala svoj veliki aluminijumski kompleks, kao dominantni dio industrije, ali i većinu finansijskog sektora.

"Globalna financijska kriza imala je značajan negativan uticaj na ekonomiju, s obzirom na slabljenje kredita, pad u sektoru nekretnina i slabljenja izvoza aluminijuma. U 2012 , realni rast BDP-a pao je na 0,5 odsto, što je odraz opšte krize u većem dijelu Evrope", navodi se u izvještaju.

Raspuštanje labave političke unije između Srbije i Crne Gore 2006. dovela je, kako se dodaje, i do odvojenog članstva u nekoliko međunarodnih financijskih institucija kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj, Svjetska banka (SB), Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetska trgovinska organizacija (STO).

Podsjeća se da je Crna Gora počela i pregovore o članstvu u Evropskoj uniji (EU), uz upozorenje da država mora preduzeti korake u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Najbolji po monetarnim slobodama, najlošiji po efikasnosti tržišta

Gledano po kategorijama, Crna Gora najbolju poziciju na listi od 100 zemalja svijeta po uslovima za poslovanje dobila je u monetarnim slobodama, po kojoj je na 28. mjestu, dok je efikasnost tržišta najlošije ocijenjena, po čemu smo na 72. poziciji.

U donjem dijelu ljestvice, Crna Gora je i po poreskim opterećenjima, na 69. mjestu i korupciji, na 60. poziciji.

Po nivou slobode trgovine, zauzeli smo 48. mjesto a po zaštiti investitora 32.

Generalno najbolja zemlja za poslovanje na svijetu, po Forbsu, je Irska, trenutni uzor ekonomskog oporavka nakon, što je 2010. dobila međunarodnu finansijsku pomoć, a tri godine kasnije je izašla iz tog programa. Ona je na tom mjestu potisnula Novi Zeland.

Na začelju liste su Indija, Ukrajina i Kenija.

Bonus video: