USSCG: Zapanjeni smo izjavom Đukanovića, ne isključujemo generalni štrajk

Izmjenama Zakona o radu, poslodavci su onemogućeni da radnike drže u stalnom strahu od otkaza
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2013. 15:49h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) je, ne isključujući mogućnost organizovanja generalnog štrajka, pozvala premijera Mila Đukanovića da najavljenim intervenizmom Vlade na Zakon o radu ne narušava socijalni dijalog.

"Pozivamo predsjednika Vlade da ne staje na, ionako, moćnu stranu svijeta kapitala, najavljujući izmjene Zakona o radu tokom januara", navodi se u saopštenju Unije.

Ta sindikalna organizacija će se, ukoliko do toga dođe, svim sredstvima sindikalne borbe suprostaviti takvom činu, a spremni su i da organizuju generalni štrajk, ukoliko takvu aktivnost podrže i kolege iz Saveza sindikata (SSCG).

Unija je takođe osudila konstatacije sa skupa u Privrednoj komori (PKCG) u ponedjeljak, kojem je Đukanović i prisustvovao.

Đukanović je, u Privrednoj komori juče rekao da se Zakon o radu mora mijenjati jer "rješenjem koje sada imamo ne pogađamo cilj".

On je kazao da je željeni efekat donešenog zakona izostao.

"Prema orkestriranim izjavama poslodavaca, prenijetim u medijima, Đukanović i crnogorska javnost mogli su zaključiti da je najveći problem u poslovanju naše privrede Zakon o radu koji "štiti" neradnike", rekli su iz Unije.

Na taj način se stiče neutemeljena i za ukupnu javnost ružna slika da većinu crnogorske radne snage čine "neradnici", zbog kojih se privreda urušava, a biznismeni ne mogu da ostvare pozitivne poslovne rezultate.

"Premijeru ukazujemo da, u stvari, ključni problem naše države nijesu "neradnici", nego društveno neodgovorni poslodavci koji sitnim mešetarenjima žele da ostvare još koji euro profita na grbači radničkih prava i interesa. Nažalost, poslodavcima Zakon o radu ne uskraćuje mogućnost da, kad god to požele, otpuste zaposlenog", objasnili su iz Unije.

Izmjenama Zakona o radu, poslodavci su onemogućeni da radnike drže u stalnom strahu od otkaza, odnosno u najamnom radnom odnosu.

"Rad na određeno vrijeme u trajanju od dvije godine, kod istog poslodavca, više su nego dovoljne da taj zaposleni pokaže profesionalne i moralne vrijednosti. Sve preko toga je samo potreba da se zaposleni drži u podređenom položaju, obzirom da je ugovor o radu na određeno vrijeme mehanizam za najdirektnije izrabljivanje i mobing nad zaposlenima", ocijenili su iz Unije.

Prema njihovim riječima, zaposleni koji rade po ugovoru na određeno vrijeme nemaju svoju ekonomsku ni socijalnu sigurnost, ni dostojne uslove za rad.

"Oni moraju da prihvate sve radne uslove koje im poslodavac nameće iz straha da im neće biti produžen ugovor o radu ukoliko zahtijevaju poštovanje svojih prava. Oni ne mogu kreditno da se zadužuju kao ostali zaposleni, niti da planiraju porodicu", dodali su iz USSCG.

Iz Unije su podsjetili da se o izmjenama Zakona o radu skoro dvije godine vodio socijalni dijalog i postignut je kompromis, prilikom kojeg je nešto dobijeno, a nešto izgubljeno.

"Poslodavci su dobili više mehanizama za fleksibilnije otpuštanje zaposlenih, među kojim i male otpremnine", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: