Viškom novca regulatora popuniti državnu kasu

“Može se naći način da se 10 odsto od planiranog usmjeri u budžet. Mijenjali smo sistemske zakone kako bi regulatori prebacili višak u državnu kasu, tako da ovo sada nema smisla"
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2013. 14:52h

Skupštinski odbor za ekonomiju, budžet i finansije pozvao je danas Ministarstvo finasija da iskoristi svoja ovlašćenja kako bi se realizovao zaključak da regulatorne agencije prebace višak prihoda nad rashodima u državni budžet naredne godine.

Odbor za je usvojio finansijske planove regulatornih agencija i očekuje od Ministarstva finansija da do početka rasprave u plenumu koja će biti ove sedmice “pronađe” u finansijskim planovima regulatora novac kako bi se popunila državna kasa.

Predsjednik odbora i poslanik SNP–a Aleksandar Damjanović kazao je da je šest regulatora planiralo oko devet miliona eura prihoda i da je samo Agencija za ljekove i medicinska sredstva planirala skromnih 22.000 eura za državni budžet.

“Izigravali smo policajca prošle godine, obezbijedili budžetu 600.000 eura i debelo smo se zamjerili. Smatrao sam da će ministarstvo biti rigoroznije prema regulatorima ovaj put. Ako smo mijenjali zakone sada ne treba lako da prelazimo preko planova regulatora”

Podržao ga je Damir Šehović (SDP) koji je ukazao da je odbor “hodao po ivici” kada je mijenjao zakone, te da su time narušili i neka evropska pravila.

“Izigravali smo policajca prošle godine, obezbijedili budžetu 600.000 eura i debelo smo se zamjerili. Smatrao sam da će ministarstvo biti rigoroznije prema regulatorima ovaj put. Ako smo mijenjali zakone sada ne treba lako da prelazimo preko planova regulatora”, ocijenio je Šehović.

Ministarstvo nije saglasno sa planom RAE za sljedeću godinu koji je uvećan za 11,25 odsto u odnosu na ovogodišnji zbog čega je tražilo da se koriguje.

Budžet RAE planiran je u iznosu od 1,29 miliona eura od čega se na troškove zaposlenih odnosi 67, 36 odsto, dok je prosječna zarada na nivou od nivo od 1.287 eura, za stambene potrebe je planirano 47 hiljada, a za službena vozila 25.000 eura.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović rekao je da ne mogu prihvatiti finansijski plan RAE sa tako velikim prosječnim platama.

Ministarstvo je dalo pozitivnu ocjenu na finansijski plan Agencije za nadzor osiguranja koja je planirala budžet od 720 hiljada što je na nivou ovogodišnjeg i Komisije za hartije od vrijednosti koji planira budžet u nivou od 870 hiljada što je za 13,42 odsto manje u odnosu na ovogodišnji plan. Prosječna plata u Agenciji planirana je u iznosu od 752,13 eura, a u komisiji 690.

Odbor se upoznao sa finansijskim planom Centralne banke za narednu godinu. Vrhovna monetarna institucija na prihodnoj strani planirala je 9,94 miliona, a na rashodnoj 9,21 milion, dok je dobit procijenjena na 736 hiljada eura.

Viceguverner Nikola Fabris najavio je nova zapošljavanja jer su im potrebni radnici koji će se baviti žalbama građana koje se mogu podnositi shodno Zakonu o zaštiti potrošača koji je nedavno usvojen.

Odbor je usvojio predlog izmjena zakona o igrma na sreću koji je podnio poslanik DF–a Branko Radulović i čija je suština da se osobama do 18 godina starosti zabrani ulaz , osim u kazinima i automat klubovima, i u kockarnicama.

Bonus video: