Staračke naknade ostaju 40 eura

Na odboru za poljoprivredu nije prošao predlog SNP-a...
2 komentar(a)
penzioner, penzioneri, Foto: Shutterstock.com
penzioner, penzioneri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.12.2013. 17:26h

Skupštinski Odbor za poljoprivredu nije podržao predlog izmjena Zakona o poljoprivredi kojim su poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić, Neven Gošović i Velizar Kaluđerović pokušali da povećaju iznos staračke naknade.

Poslanici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) su bili uzdržani iako su ocjenili da je plemenita namjera da se staračka primanja sa 40 eura povećaju na 63,50 eura.

Predsjednik Odbora Predrag Sekulić (DPS) rekao je da treba ostaviti Ministarstvu finansija da razmotri da li postoji dodatnih oko million i po eura, koliko bi povećanje opteretilo budžet, te da bi to davanje trebalo izmjestiti iz agrobudžeta u sferu socijalnih davanja.

Gošović je kazao da ukupna cifra jeste velika, ali da se ona dijeli na 5.131 korisnika i da njihova primanja ni nakon što bi se odobrilo povećanje ne bi bila na pristojnom nivu.

“Iznos nije povećavan od 2009. godine. Sada se radi na Zakonu o budžetu za narednu godinu tako da je prilika da se uvećanje uvrsti u zakon i da se od januara počne sa novim obračunom. Takođe, nije rijetkost da se kroz manje izmjene predlog mjenja i vjerujemo da bi se taj novac mogao obezbijediti”, kazao je Gošović.

Poslanici SNP-a su u obrazloženju predloga izmjena istakli da staračke naknade treba uskladiti sa visinom materijalnog obezbjeđenja koje saglasno Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti pripada pojedincu koji nema prihod i sada iznosi 63,50 eura mjesečno.

Sekretar ministarstva Branimir Vujačić kazao je da se po tom osnovu godišnje izdvoji 2,65 miliona eura i da predlog poslanika SNP ne podržava samo zato što nema dovoljno novca. On je rekao da, ipak, to uvećanje treba uvrstiti u Zakon o poljoprivredi koji će se mjenjati sljedeće godine.

Bonus video: