Opština Tivat od Manka naplatila 4 miliona eura

Opština je ljetos naplatila i 69.594 eura komunalija za samo dio radova koje je Porto Montenegro protekle četiri godine izveo na prvoj fazi uređenja te marine
7 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2013. 08:44h

Na ime komunalija za pet do sada izgrađenih stambeno-poslovnih zgrada u kompleksu nautičko-turističkog centra Porto Montenegro, Opština Tivat je od kompanije kanadskog milijardera Pitera Manka u protekle četiri godine naplatila ukupno 4.024.495 eura, navedeno je u dokumentu kojeg je „Vijestima“ dostavila lokalna uprava.

Riječ je o ugovorima o „uređivanju međusobnih odnosa u pogledu plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta“ koje su Opština i Adriatik marinas zaključivali sukcesivno, kako je Mankova kompanija počinjala da gradi neku od zgrada sa poslovnim prostorima za iznajmljivanje i stanovima za tržište.

Ugovorima je Adriatik marinasu omogućavano da svoje obaveze plaća na tri do četiri rate. Tako je 2010. Opština Tivat od komunalija za prvu stambeno-poslovnu zgardu Porto Montenegra nazvanu Teuta naplatila 1.493.084 eura, a godinu dana kasnije za zgrade Ozana i Zeta naplaćeno je ukupno 1.493.084 eura.

U 2012. godini Opština je prihodovala 328.837 eura na ime komunalija za najmanju dosadašnju zgradu Porto Montenegra – Milenu, dok je za najveću Taru, iste godine naplaćeno 1.145.689 eura.

Opština je ljetos naplatila i 69.594 eura komunalija za samo dio radova koje je Porto Montenegro protekle četiri godine izveo na prvoj fazi uređenja te marine.

Naknada za uređenje građevinskog zemljišta za pumpnu stanicu za snabdijevanje jahti gorivom koja je urađena u toj fazi tek treba da se naplati, kao i još neobračunata nakanda za komunalije za hotel Regent, koji je još u izgradnji i biće dovršen na ljeto naredne godine.

Za taj hotel Mankova firma može da računa na opštinsku povlasticu koja investitore turističkih objekata kategorije pet zvjezdica, oslobađa 80 odsto iznosa za komunalije.

Lokalna uprava Porto Montenegru je obračunala i 351.876 eura obaveze za komunalije za aktuelnu, drugu fazu širenja marine, ali je Mankova kompanija smatrala da je to „objekat od opšteg interesa“ za koji po nedavno izmijenjenom zakonu, investitor nije dužan plaćati ovu naknadu, pa je ostavljeno da se o tome izjasni Ministarstvo održivog razvoja.

Opština je obračunala i 351.876 eura za drugu fazu marine, ali Mankova kompanija smatra da je to „objekat od opšteg interesa“ pa će presuditi Ministarstvo

Bonus video: