Vučinić: Na bahatost poslodavaca odgovoriti štrajkom

On smatra da je izgovor poslodavaca da će ugovori na neodređeno vrijeme ugroziti poslovanje i likvidnost njihovih preduzeća, čista izmišljotina.
80 pregleda 3 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.12.2013. 15:02h

Sindikalne organizacije bi, na prijetnju poslodavaca da će odredbe Zakona o radu koje tretiraju zapošljavanje na neodređeno vrijeme prouzrokovati brojne otkaze, trebalo da odgovore organizovanjem generalnog štrajka, smatraju u Demokratskom frontu (DF).

Poslanik DF-a, Janko Vučinić, kazao je da na radikalnu i bahatu prijetnju poslodavaca, koji tvrde da će primjena zakonske obaveze da se ugovori o radu na određeno vrijeme nakon dvije transformišu u one na neodređeno prouzrokovati 30 hiljada otkaza, treba odgovoriti istom mjerom, odnosno organizovanjem generalnog štrajka koji će paralisati Crnu Goru.

"Zaposleni na određeno vrijeme nijesu radnici, nego najamnici bez mogućnosti da planiraju bilo kakvu budućnost. Oni u potpunoj zavise od volje i raspoloženja poslodavaca, kao gospodara njihovih života", rekao je Vučinić.

"Stvar je u tome što poslodavci žarko žele da radnike zapošljavaju na određeno vrijeme da bi ih imali u šaci i cijedili kao limun, stalno ih ucjenjujući raskidom ugovora", kazao je Vučinić.

On je dodao da ne treba da čudi najava Unije poslodavaca (UPCG) da će nakon 22. decembra, kada ističe dvogodišnji rok da se radnici sa ugovorima na određeno vrijeme zaposle na neodređeno, otpustiti 30 hiljada radnika.

"Oni na taj način gube privilegiju gospodara i mogućnost lakog sticanja bogastva na račun radne snage, kao jeftine i isplative robe", saopštio je Vučinić.

On je podsjetio da je Zakonom o radu predviđena obaveza poslodavca da ugovore na određeno vrijeme, koji je sa zaposlenim imao više od dvije godine i pod uslovom da prekid između dva ugovora nije trajao duže od 60 dana, transformiše u one na neodređeno vrijeme.

"Na taj način su poslodavci obavezni da zaposle radnika za stalno, čime ostaju bez mogućnosti da neograničeno eksploatišu i izrabljuju radnike, zbog čega negoduju", naveo je Vučinić.

On smatra da je izgovor poslodavaca da će ugovori na neodređeno vrijeme ugroziti poslovanje i likvidnost njihovih preduzeća, čista izmišljotina.

"Stvar je u tome što poslodavci žarko žele da radnike zapošljavaju na određeno vrijeme da bi ih imali u šaci i cijedili kao limun, stalno ih ucjenjujući raskidom ugovora", kazao je Vučinić.

On je poručio i da je vrhunac cinizma tvrdnja poslodavaca da su ugroženi, jer je sporna zakonska odredba dovela radnike u daleko superiorniji položaj, s obzirom da uvijek mogu raskinuti ugovor sa poslodavcem, koji to ne mogu uraditi bez isplate otpremnine, ne manjih od tri prosječne zarade.

"Pa zar bi i dalje htjeli da radnike izbacaju na ulicu bez centa, kao što su mogli do sada? Mogu oni i to, a ako već ne znaju kako, neka potraže savjet kod kolega iz Tosčelika, koji su našli mogućnosti da predsjedniku Sindikalne organizacije uruče otkaz i izbace ga iz Željezare", rekao je Vučinić.

On je naveo i primjer dvojice teško povrijeđenih radnika kojima su, kako tvrdi, na krajnje nehuman način otkazani ugovori na određeno vrijeme, iako su ostali invalidi u havariji čiji je jedini uzročnik bila nemaranost i halapljivost poslodavca.

Vučinić tvrdi i da ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković, sa zakašnjenjem od dvije godine poziva poslodavce da poštuju Zakon.

On smatra da sada ne bi postojala mogućnost da bez posla ostanu radnici koji su na određeno vrijeme bili zaposleni duže od dvije godine, da se sporna zakonska odredba tumačila na pravi način.

"Pogrešnim tumačenjima, Ministarstvo je ostavilo mogućnost poslodavcima da pune dvije godine drže radnike na određeno vrijeme i da im sada pred isticanje roka prekidaju radni odnos i prijete da će bez posla ostaviti 30 hiljada radnika", kazao je Vučinić.

On smatra i da transformacija ugovora o radu na određeno vrijeme u one na neodređeno predstavlja ispitno pitanje za sindikate u Crnoj Gori.

Bonus video: