Stranci će lakše moći da osnuju vojna preduzeća

Vlada juče predložila i izmjene Zakona o stranim investitorima. Ostala je obaveze da je strancu za osnivanje preduzeća potrebno damaće pravno ili fizičko lice...
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 17:55h

Vlada je juče predložila izmjene Zakona o stranim investitorima kojima se strancima omogućava da bez dosadašnjih ograničenja u visini vlasništva osnuju i rukovode preduzećem za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme na teritoriji Crne Gore.

Vladine izmjene u potpunosti brišu član sedam dosadašnjeg zakona koji je predviđao da strani investitor može osnovati preduzeće sa ovom djelatnošću samo sa domaćim pravnim ili fizičkim licem, kao i da strani investitor ne može imati udio veći od 49 odsto akcionarskog kapitala ili vlasničkih prava, odnosno prava glasa u tom preduzeću.

Ostala je obaveze da je strancu za osnivanje preduzeća potrebno damaće pravno ili fizičko lice, ali bez ograničenja u visini vlasništva i prava glasa. Ostala je obaveze da je strancu potrebno odobrenje ministarstva nadležnog za poslove spoljne trgovine koji prije izdavanja odobrenja treba da pribave mišljenje organa državne uprave nadležnih za poslove odbrane i unutrašnjih poslova.

Ostala je obaveze da je strancu za osnivanje preduzeća potrebno damaće pravno ili fizičko lice, ali bez ograničenja u visini vlasništva i prava glasa

Vlada je utvrdila i amandmane na predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu kojima mijenja nivo deficita sa 195,55 miliona na 212,86 miliona, odnosno ispravljaju grešku koju je pronašla Državna revizorska institucija (DRI).

Utvrđena je informacija o potraživanjima koja Zavod za zapošljavanje i Investiciono razvojini fond i Fond PIO imaju prema Duvanskom kombinatu i Duvankomercu u stečaju u ukupnom iznosu od 529 hiljada eura. To potraživanje je nastalo jer je NLB Montengrobanka naplatila kredit od 527 hiljada eura koji Duvanski kombinat nije vratio, a ove državne institucije su bile žiranti. Duvanski je zbog toga u korist Zavoda i fondova upisao hipoteku na svoje nekretnine koje ni nakon više pokušaja nijesu prodate ni za 420 hiljada eura.

Vlada je predložila i izmjene zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kako bi ih usaglasila sa izmjenama zakona o porezu na dohodak fizičlih lica, kojim su određene samostalne djelatnosti isključene iz paušalnog sistema oporezivanja i uključene u sistem oporezivanja prema stvarno ostvarenom prihodu. Predviđeno je i povećanje novčanih kazni.

Vlada je usvojila Informaciju o pripremi Pretpristupnog ekonomskog programa za Crnu Goru 2013–2016. godine, kojima je predviđen ekonomski rast Crne Gore, smanjenje regionalnih razlika, nova zapošljavanja i pravednija socijalna politika, a glavni cilj je “poboljšanje kvaliteta života građana”.

Vlada je donijela i odluku u unošenju hladnjače u Matagužima u preduzeće Plodovi Crne Gore, kao nenovčanog uloga, procijenjenog na iznos od 455 hiljada eura. Za taj iznos Vlada će povećati vlasnički udio. Vlada je do sada imala 33 odsto vlasništva, a ostali akcionari su Opština Podgorica i udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Iz Ministarstva poljoprivrede su u julu ove godine najavljivali plan privatizacije ove kompanije za 2014. godinu.

Ne znaju šta će ako aneks za Sveti Stefan ne prođe

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović nije imaju juče konkretan odgovor na pitanje koji će biti dalji potezi Vlade ako Skupština ne usvoji anekse ugovora o zakupu hotel Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža sa kompanijom Adriatik propertis, iza koje stoji grčki milioner Viktor Restis.

Aneksu se protive opozicija i SDP, koji mogu imati većinu. Njima je predviđeno produženje zakupa sa 30 na 43 goine, zakupnina se smanjuje za 30 odsto, a zakupac se obavezao da hotel bude otvorene najmanje osam mjeseci godišnje umjesto 11.

„Nijesam čuo nijedan argument da predložena rješenja nijesu ekonomski opravdana, a da li postoje određeni politički razlozi to je stvar ljudi koji su pripadnici određenih partija. Svako snosi odgovornost za donošenje ili nedonošenje odluka“, rekao je Gvozdenović nakon sjednice Vlade.

U odgovoru na pitanje da li Vlada strahuje od sudskog spora koji bi mogao pokrenuti strateški investitor, ministar je odgovorio da „nemaju šta da se plaše, te da je ključno da se stvori ambijent za dobre investicije“.

Galerija

Bonus video: