Neka se država više pita u EPCG od A2A

U opoziciji ocijenili da je odugovlačenje naplate poreskog duga Elektroprivrede dodatno koštalo, kao i odlaganje uvođenja stečaja u KAP
9 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2013. 14:38h

Predstavnici opozicionih partija (Demokratski front, SNP i Pozitivna) ocijenili su da Vlada i italijanski partner u Elektroprivredi - A2A nije trebalo da čekaju godine da postignu dogovor o naplati poreskog duga EPCG od oko 50 miliona eura, već je to trebalo prije riješiti.

Smatraju i da se ništa bitno neće promijeniti ako država na ime duga poveća svoj vlasnički udio u EPCG, poručujući da bi u tom slučaju država morala imati više učešća u menadžmentu kompanije. Menadžment je od kraja 2009. u rukama A2A.

Demokratski front smatra da EPCG treba obaveze od 50 miliona odjednom da izmiri. Za Pozitivnu i SNP prihvatljivo je r ješenje da se dio poreskog duga plati u ratama, a dio kroz povećanje vlasničkog udjela države, što je i stav manje članice vladajuće koalicije SDP-a.

Vlada i italijanski partner A2A blizu su dogovora da se dio poreskog duga EPCG izmiri u ratama, a dio tako što bi država kroz dokapitalizaciju povećala vlasnički udio u energetskoj kompaniji. U igri je i razmaranje opcije da se neplaćeni računi za struju državnih ustanova (oko deset miliona eura) poravnaju sa dijelom poreskog duga EPCG.

Nije poznato u kom periodu bi se otplatio dio duga, a država bi, prema jednoj opciji, uvećala kapital oko dva odsto. Država sada ima 55 odsto u EPCG, a italijanski A2A posjeduje 43,7 odsto i upravlja crnogorskom energetskom kompanijom.

Ukupan dug EPCG ljetos je bio oko 61 milion eura, ali je od toga do sada naplaćeno 11 miliona. Ovaj dug rastao je, uz prećutnu saglasnost Vlade Igora Lukšića, od prošle godine kada je Kombinat aluminijuma prestao da plaća račune za struju.

Aktuelna Vlada Mila Đukanovića odugovlačila je sa naplatom dugovanja jer je pokušala da prebije dug EPCG i KAP-a na štetu budžeta.

Milutin Đukanović (DF) smatra da EPCG dug treba da plati odjednom.

“Energetska kompanija je iskazala dobiti i ako država ne može da ubira porez od EPCG od koga će. To što pristaju Italijani na smanjenje akcijskog kapitala znači da su postigli dogovor sa nekim iz Vlade. Smanjenje akcijskog kapitala ne znači ništa dok A2A kao manjiski vlasnik ima menadžment. Tu nešto treba da se mijenja. Država uz to novo povećanje akcijskog kapitala mora da se uključi i bude dio izvršnog dijela menadžmenta”, ocijenio Đukanović.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je da je odugovlačenje naplate poreskog duga dodatno koštalo, isto kako što je koštalo i odugovlačenje uvođenja stečaja u KAP–u, podsjećajući da su oni stečaj tražili prije dvije godine.

“Krajem jula samo izašao sa konkretnim predlogom za r ješavanje modela izmirenja obaveze EPCG gdje sam tražio da se u roku koji bi bio predviđen ugovorom o snabdijevanju KAP-a definiše otplata u ratama. Dopunsko rješenje bila bi dokapitalizacija shodno Zakonu o budžetu za ovu godinu i Zakonu o poreskoj administraciji”, kazao je Damjanović.

Kako je dodao, ne zna zašto se čekalo pola godine da se partije iz vlasti “dosjete da je to r ješenje u skladu sa Ustavom i zakonom”.

“To što Italijani pristaju na smanjene akcijskog kapitala nije riječ o nekom pristanku, već o poštovanju zakona o poreskoj administraciji u kome se govori da se naplata može izvršiti kroz dokapitalizaciju”, ocijenio je Damjanović.

Damjanović je predlagao da EPCG šest godina otplaćuje dug. Iz SDP-a su nedavno saopštili da bi to trebalo da uradi tokom 2014. godine, jer bi se dio regulisao kroz dokapitalitaciju, a dio poravanjem računa za struju državnih ustanova sa EPCG.

Mladen Bojanić (Pozitivna) istakao je da konverziju duga u akcijski kapital države treba dobro sagledati sa aspeka vrijednosti akcija.

“Ako se polovina duga konvertuje u akcijski kapital po tržišnoj vrijednosti akcija EPCG, to bi bilo po kalkulacijama 10 odsto akcijskog kapitala“, kazao je Bojanić, dodajući da u zavisnosti od likvidnosti EPCG treba odrediti na koliko rata da izmiri drugi dio duga.

On je kazao da Italijanima očigledno odgovara rješenje da se poveća akcijski kapital države jer se ne mijenja ugovor o menadžment u.

“Niko u ovoj kalkulaciji neće doći do dvije trećine u EPCG pa se ništa značajnije neće promijeniti. Svakako, treba ići u pravcu rješenja problema, uvažavajući problem likvidnosti EPCG“, istakao je Bojanić.

Vlada je pokušala ljetos da preko rebalansa budžeta poravna poreski dug EPCG i KAP-a za struju na štetu držav nog budžeta, ali ga je povukla iz skupštinske procedure jer su opozicija i SDP saopštli da ga neće podržati. Iz manje članice vlasti SDP-a je više puta saopšteno da neće podržat i budžet ukoliko Vlada ne nađe model za naplatu duga EPCG.

Šehović: Prvo da vidimo sporazum, pa rasprava o budžetu

Ohrabruje najava o približavanju stavova između države i italijanskog A2A o naplati poreskog duga EPCG od 50-ak miliona eura, ocijenio je poslanik SDP-a Damir Šehović.

To posebno, jer se, dodaje on, radi o problematici koja spada među najvažnija otvorena ekonomska pitanja u Crnoj Gori.

“Sporazum o naplati poreskog duga bi takođe predstavljao i jasnu poruku svim kompanijama ne samo da moraju plaćati poreze i doprinose koje duguju državi, nego i da je napokon vrijeme socijalizacije gubitaka nastalih kao posljedica njihovih pogrešnih poslovnih odluka iza nas”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, SDP očekuju da će do rasprave o predlogu budžeta za narednu godinu dobiti zvaničnu potvrdu o sklapanju takvog sporazuma kako bi se Skupština upoznala sa njim.

"To ne samo da bi olakšalo raspravu o budžetu, nego bi i značajno pomoglo da se u kontekstu punije državne kase za nekoliko desetina miliona eura po tom osnovu, lakše sagleda opravdanost i drugih predloga SDP-a za budžet i paket mjera koji ga prati”, naglasio je on.

Šehović je dodao da formalizovanjem sporazuma između A2A i države o načinu naplate poreskog duga ne samo da bi bio ispoštovan jedan od ključnih zahtjeva na kojem SDP duže od godinu istrajava, nego bi definitivno bila zadovoljena pravda.

"Ali i stvorene pretpostavke za sprovođenje nesporne zakonske obaveze. Ta obaveza se do sada, nažalost, nastojala izbjeći na razne načine, čemu se SDP javno protivio”, istakao je Šehović.

Bonus video: