Od 22. decembra

Za zaposlene tri opcije: Ugovor, otkaz ili posao preko agencije

Članovi iz Saveza sindikata (SSCG) i Unija slobodnih sindikata (USS) su bile protiv ideje poslodavaca, UPCG za
16 komentar(a)
Predrag Bošković, Predrag Mitrović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Predrag Mitrović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2013. 08:07h

Neće biti odlaganja odredbi Zakona o radu koje stupaju na snagu 22. decembra i predviđaju da svi zaposleni koju su bile angažovani na određene duže od dvije godine moraju dobiti posao za stalno. To je juče zaključila radna grupa Socijalnog savjeta koja je razmatrala inicijativu Unije poslodavaca (UPCG) o odlaganju primjene tog dijela zakona.

Članovi iz Saveza sindikata (SSCG) i Unija slobodnih sindikata (USS) su bile protiv ideje poslodavaca, UPCG za, a predstavnici Ministarstva rada su bili uzdržani kako je i najavio resorni ministar Predrag Bošković.

UPCG, na čijem čelu je Predrag Mitrović, predložila je da se rok od 24 mjeseca produži za još godinu, da se u međuvremenu vode pregovori o izmjenama Zakona o radu. Predloženo je i da se za zaposlene koji imaju razmak od 90 dana između dva angažmana kod istog poslodavca, rok od dvije ili tri godine počne ponovo računati nakon te pauze.

Poslodavci su na sjednici saopštili da za zaposlene postoje tri opcije - da dobiju ugovore na neodređeno vrijeme, da budu otpušteni ili da ih poslodavci angažuju preko agencija za ustupanje radnika, ali se sindikati nijesu složili sa posljednje dvije opcije. Poslodavci su ranije najavljivali da će zbog te odredbe oko 30.000 zaposlenih ostati bez posla.

Iz Ministarstva rada “Vijestima” nijesu detaljnije odgovorili na pitanja o ishodu dva mjeseca očekivanog sastanka.

“Radna grupa, koju čine socijalni partneri Vlada, sindikati i poslodavci, održala još jedan sastanak na kojem je razmatrana inicijativa UPCG o izmjeni Zakona. Radna grupa će o konačnom stavu prvo upoznati Socijalni savjet koji će se o tome izjasniti”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva.

Generalni sekretar SSCG Marko Nikčević kazao je da, kao što su i najavljivali, nijesu podržali odlaganje ovih odredbi jer žele dati šansu Zakonu o radu.

“Treba da vidimo šta će se desiti nakon 22. decembra. Svi socijalni partneri zajedno treba da analiziramo njegovu primjenu nakon toga i da eventualno tada odlučimo o njegovim izmjenama”, kazao je Nikčević.

Predstavnica UPCG u radnoj grupi Suzana Radulović kazala je da nijesu dobili podršku sindikata za prolongiranje roka ali da su oni potencirali da zapošljavanje na neodređeno poslodavcima i nije toliki problem koliko im je nemogućnost da lako otpuste zaposlene sa čijim radom nijesu zadovoljni.

Iz USS su više puta saopštavali da je angažovanje preko agencija za ustupanje radnika nedopustivo i da neće dozvoliti da se na taj način radnici zloupotrijebe kako bi se izbjegao Zakon. Generalni sekretar USS Srđa Keković je rekao da na sastanku nijesu čuli argumente i da je Zakon pravljen zbog standarda, a ne zbog perioda krize ili blagostanja.

Preporučujemo za Vas