Manjak u državnoj kasi koriguju sa 195 na 212 miliona

Odbor je predložio Skupštini glasovima vladajuće koalicije DPS-SDP i manjinskih stranaka da usvoji tak akt
63 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2013. 14:28h

Ministarstvo finansija djelovaće amandmanski na predlog Zakona o završnom računu budžeta za 2012. godinu kako bi se manjak u državnoj kasi korigovao sa 195,5 miliona na 212,83 koliko je utvrdio nalaz Države revizorske institucije (DRI).

To je bio predlog ministra finasija Radoja Žugića danas na skupštinskom odboru za ekonomiju, budžet i finansije.

Odbor je predložio Skupštini glasovima vladajuće koalicije DPS-SDP i manjinskih stranaka da usvoji taj akt. Protiv su bili u DF-u, dok su SNP i Pozitivna bili uždržani.

Odlučeno je i da Odbor obavi kontrolno saslušanje onih subjekata revizije koji su dobili negativno mišljenje u nalazima DRI.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da je prošlogodišnji deficit bio 6,21 odsto BDP -a što je uz javni dug od 53,9 odsto BDP -a proizvelo probleme u zavšnom računu budžeta.

On je poručio da se sve preporuke DRI moraju sprovesti i da treba tražiti subjektivnu odgovornost onih koji ne poštuju preporuke.

“Pred nama je usvajanje predloga zakona o budžetu i fiskalnoj odgvornosti tako da u tom dijelu treba normirati pitanje odgovornosti, uključujući ministra finansija”, kazao je Žugić.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da su negativna mišljenja u nalazima DRI dobile javne ustanove koje funkcionišu kao “hibridne institucije” odnosno, malo kao potrošačke jedinice, a malo kao privredna društva.

“Pitanje njihovog funkcionisanja treba definisati” istakao je Damjanović.

On je dodao da ne može DRI davati uslovno mišljenje na revizorske izvještaje partija koje budžetu vrati 100.000 eura po osnovu poreza i one partije koja podiže autorske honorare mimo procedure.

Dabović je istakao da ta institucija ima ujednačene mehanizme za davalje mišljenja na revizorske izvještaje

Predsjednik Senata DRI Milan Dabović istakao je da ta institucija ima ujednačene mehanizme za davanje mišljenja na revizorske izvještaje koji su dobro izbalansirani na nivou institucije, dok je član Senata DRI Dragiša Pešić pozvao poslanike da dostave bilo šta što je ta institucija propustila u revizijama poltičkih partija za prošlu godinu.

Nebojša Medojević (DF) istakao je da kad bi postojala poltička odgovrnost onda bi Vlada trebalo da podnese ostavku zbog zavšrnog računa budžeta sa visokim deficitom čija cifra pokazuje da država ima probleme strukturne prirode.

Zoran Jelić (DPS) ocijenio je da se mora zakonski urediti poštovanje preporuka DRI kako bi one bile obavezujuće, jer se iz izvještaja vidi da se one sada ne poštuju.

Galerija

Bonus video: