Izbori za Savjet EKIP-a: Partijska lojalnost bitnija od diplome

U ovoj Agenciji, sa milionskim budžetom, uglavnom rade članovi porodice i rođaci visokih državnih i partijskih funkcionera
128 pregleda 4 komentar(a)
Šaleta Đurović, Foto: Savo Prelević
Šaleta Đurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.12.2013. 18:02h

Tri člana postojećeg Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Šaleta Đurović, Aleksandar Mijač i Branko Kovijanić ponovo će biti izabrani na te funkcije potvrđeno je „Vijestima“ u vladajućoj koaliciji.

Skupštinski odbor za ekonomiju, budžet i finansije danas će utvrditi predlog odluke o imenovanju predsjednika i dva člana Savjeta EKIP–a koje će predložiti Skupštini na usvajanje.

Na javni oglas za upražnjena mjesta u EKIP-u ukupno je stiglo devet prijava. Pored tri postojeća člana zainteresovani su i Zoran Nedić, Siniša Lekić, Žilbert Tafa, Srđan Mihaljević, Dejan Jovanović i Nikola Radunović.

Novi članovi savjeta Agencije moraju biti izabrani do 11. decembra, jer tada ističe mandat dosadašnjim.

Javnost sa posebnom pažnjom prati sve što je vezano za ovu Agenciju jer je riječ o instituciji sa milionskim budžetom, u kojoj uglavnom rade članovi porodice i rođaci visokih državnih i partijskih funkcionera. Isti je slučaj i sa upravom ove institucije, pa vlast čini sve da neko ko nema direktnu vezu sa vlašću ne "zaluta" u njen savjet.

Prije tri godine Đurović je imao platu od oko šest hiljada eura, da bi kasnije zbog Vladinih mjera, prema posljednjem podatku iz kartona iznosila 1.300 eura.

Dogovor unutar vladajuće koalicije da opet izabere tri člana postojećeg Savjeta pokazuje da su prednost imale političke reference.

Ako bi se poštovale stručne reference sigurno je da Đurović koji je predsjednik Savjeta ne bi mogao obavljati tu funkciju jer nema stručnih referenci u oblasti telekomunikacija. Doktorirao je pravo na temu „Pravno uređenje zajedničkih ulaganja domaćih i stranih lica u turizam SR Crne Gore”.

Radio je, između ostalog, u Agenciji za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja kao pomoćnik i zamjenik direktora i u Generalnom sekretarijatu Vlade kao viši savjetnik.

Sa druge strane neki od zainteresovanih kandidata imaju bogate biografije u oblasti telekomunikacija. Kandidat Radunović magistar je elektrotehničkih nauka (smjer elektronika, telekomunikacije i računari) i magistar ekonomskih nauka.

Ima upisane doktorske studije na temu “Izazovi implementacije elektronske uprave”. Radio je u Telekomu kao specijalista za razvoj “Voice platformi”, a obavljao je i funkciju direktora centra za infomracioni sistem Prijestonice Cetinja.

Kandidat Jovanović je magistrirao ekonomiju, a treba da doktorira na temu „Efikasnost regulacije elektronskih komunikacija u Crnoj Gori“. Bio je pomoćnik ministra za telekomunikacije, inženjer u EKIP–u za mreže i servise, radio je u Telekomu i EPCG na razvoju i izgradnji telekomunikacionih mreža...

Kandidat Mihaljević po struci je magistar tehničkih nauka. Radio je u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU), zatim je obavljao funkciju vicekoordinatora studijske grupe SGT 2 za fiksnu, mobilnu, radio-difuziju i radio-amatere u okviru Inter- američke telekomunikacione komisije.

Bio je savjetnika za informaciono-komunikacione tehnologije za program za okolinu Ujedinjenih nacija, pomoćnika ministra za elektronske komunikacije, inženjer za telekomunikacije u Željezničko transportnoj organizaciji....

U Savjetu EKIP-a su još Ana Radonjić i Milica Vukotić koje su prošle godine u junu reizabrane na te pozicije.

Bonus video: