Regionalni razvoj: Džaba lijepa priča kad se sa sjevera bježi

Kavarić je rekao da je na sjeveru povećan broj malih i srednjih preduzeća kao i privrednika, i da su rasle zarade ali da, nije došlo do smanjenja stope nezaposlenosti
50 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Luka Zeković
Vladimir Kavarić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.12.2013. 09:01h

Poslanici su, sa godinu kašnjenja, razmatrali Izvještaj o realizaciji strategije regionalnog razvoja za 2011. godinu, i nijesu uspjeli da se usaglase da li je tokom te i 2012. godine, i uopšte do danas, došlo do razvoja sjevernog regiona u šta su, makar na papiru, uloženi milioni.

Rečeno je da je Odbor za ekonomiju izvještaj razmatrao još u oktobru prošle godine ali da je na plenum, koji će danas nastaviti raspravu, došao na red tek sada.

Poslanici opozicije su zamjerili ministru ekonomije Vladimiru Kavariću što je predstavljajući izvještaj saopštavao samo brojke, ali da se ne zna ko je nadležan za rad na regionalnom razvoju kao ni šta taj termin obuhvata.

Kavarić je rekao da je na sjeveru povećan broj malih i srednjih preduzeća (MSP) kao i privrednika, i da su rasle zarade ali da, ipak, nije došlo do smanjenja stope nezaposlenosti.

Poslanici opozicije su zamjerili potpredsjedniku Vlade za regionalni razvoj Rafetu Husoviću koji je, smatraju, trebalo da bude tu iako se samo decembar 2012. godine odnosi na njegov mandat

Poslanik Force Genci Nimanbegu kazao je da se u Krajinu i Ostros u barskoj opštini ne ulaže zbog etničke pripadnosti stanovništa i da je to jedino objašnjenje zašto taj kraj i dalje nema vode. Rekao je i da je stopa nezaposlenosti mnogo veća od one koju saopštava Zavod za zapošljavanje.

"Nije samo sjever nerazvijen. Već četiri godine Ulcinj je opština sa najnižom prosječnom zaradom", podsjetio je Nimanbegu.

Poslanik DF-a Milan Knežević je rekao da Kavarić ima braću Grim za savjetnike (pisci bajki) ili da je izvještaj radio neko ko piše bajke ili ko je "u dubokoj komi".

"Ako sjever ima potencijale, zašto građani migriraju. Navodite da ste uložili 100 miliona eura u solarne kolektore i vjetroelektrane, pa za te pare mogli smo ovdje dovesti i sunce i mjesec da nas griju", kazao je Knežević.

Poslanici opozicije su zamjerili potpredsjedniku Vlade za regionalni razvoj Rafetu Husoviću koji je, smatraju, trebalo da bude tu iako se samo decembar 2012. godine odnosi na njegov mandat. I poslanik DPS-a Zoran Vukčević je kazao da je još neko iz Vlade, osim Kavarića, trebalo da bude prisutan.

"Mogao je biti ovdje jer se nije pretrgao od posla", rekao je poslanik Pozitivne Dritan Abazović. On je istakao i da ništa nije urađeno, da je "sve iznad Bioča sramno i poražavajuće".

"Sudeći po izvještaju i zgrada parlamenta u Glavnom gradu je u svrhu regionalnog razvoja. Mora se definisati šta je regionalni razvoj, jer ako to ne znamo za svaku investiciju se može reći da je u funkciji regionalnog razvoja", rekao je poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović.

Autoput gotov po prezentacijama

Za poslanika Pozitivne Mladena Bojanića loš regionalni razvoj je rezultat neuspješno vođene ekonomske politike.

"Uspjeće da izjednače regionalne razlike i svi ćemo živjeti u siromaštvu, a ne blagostanju", rekao je Bojanić, dodajući da Vlada uporno insistira na strategiji koja ne daje rezultate.

"Koliko smo prezentacija gledali, sad više ni sami ne vjerujemo da nema autoputa", kazao je Bojanić.

Bonus video: