Nafta na londonskom tržištu jeftinija za 31 cent

Na londonskom tržištu cijene u posljednje vrijeme podržava smanjeno snabdijevanje iz Libije zbog blokade naftnih polja i izvoznih luka.
0 komentar(a)
Naftna platforma, Foto: Shutterstock.com
Naftna platforma, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.12.2013. 15:43h

Cijene nafte su danas na londonskom tržištu pale na oko 112 dolara za barel, podržane smanjenim snabdijevanjem iz Libije, a na američkom tržištu je nastavljen njihov snažan rast zahvaljujući uklanjanju važnog uskog grla u njihovoj naftnoj infrastrukturi.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte bila je niža 31 cent u odnosu na zatvaranje u utorak i iznosila je 112,31 dolara. Na američkom tržištu barelom je danas trgovano po 1,18 dolara višoj cijeni, od 97,22 dolara, nakon što je zatvaranje u utorak zaključio u plusu 2,22 dolara, prenosi SEEbiz..

U posljednje vrijeme su američko tržište kočila ograničenja povezana s naftnom infrastrukturom i povećana proizvodnja nafte iz škriljca, koji su prouzročili gomilanje zaliha u ključnom čvorištu u Kušingu. U utorak je najavljeno rješenje tog problema kroz skorašnje otvaranje velikog naftovoda, koji će omogućiti transport nafte prema velikim rafinerijskim kapacitetima na obali Meksičkog zaliva.

"Vijest o naftovodu to više ohrabruje što se bliži trenutak kada će Kušing početi da povlači dodatnu naftu", kaže analitičar iz BNP Paribasa, Geret Luis Dejvis.

Na londonskom tržištu cijene u posljednje vrijeme podržava smanjeno snabdijevanje iz Libije zbog blokade naftnih polja i izvoznih luka. Taj problem je danas u drugi plan potisnula najava Irana da će ponovo povećati proizvodnju na četiri miliona barela čim budu ukinute sankcije povezane sa njegovim nuklearnim programom.

Dodatno je cijene nafte u Londonu prigušila i izjava iračkog ministra za naftu da ne vidi razloga za smanjenje proizvodnje naredne godine.

U Beču su se danas sastale i članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) kako bi raspravile o proizvodnoj politici. Očekuje se da će zadržati ograničenje proizvodnje na 30 miliona barela dnevno u prvih šest mjeseci naredne godine.

OPEC je objavio da je cijena referentne korpe barela njegove nafte u utorak iznosila 108,08 dolara, što znači da je bila 1,34 dolara viša nego u prethodnom trgovinskom danu.

Bonus video: