Duraković predstavnicima "Globala": Vlast nije zaštitila državni interes

Duraković je kazao da je Vlada u ovom procesu “pokazala ne samo neznanje, već i veliki stepen neodgovornosti"
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2013. 17:21h

Povodom reakcije turskog “Global Ports and Holding” (GPH) na njegove stavove o privatizaciji Kontejnerskih terminala i generalnih tereta iznijete u SO Bar, juče je reagovao član predsjedništva Pozitivne Crne Gore Emin Duraković koji navodi da ova partija “nijednom riječju” nije istakla problematičnost turskog investitora, “već problem zaštite državnog interesa od strane vlasti u procesu ove privatizacije”.

“Naprotiv, rekli smo da se radi o korektnom investitoru koji u svijetu nije prepoznat po velikim dometima u kontejnerskom transportu, već kao solidan igrač na lokalnom tržištu. Promet od 200.000 TEU u luci Antalija i rast od 350 odsto je igra malih brojki u odnosu na gravitaciono tržište i odgovara deset puta manjem prometu KTGT u Jadranu, gdje se mi, nažalost, nalazimo na začelju”, kazao je Duraković.

On je zapitao predstavnike GPH sa koliko su investicija u opremu i infrastrukturu došli do tolikog prometa u Antaliji i kako sa planom “od samo 13 miliona eura za restrukturiranje u narednih pet godina i investicijama od samo sedam miliona eura” u narednih osam godina mogu parirati investicijama od 160 miliona eura u luku Ploče u naredne tri godine ili razvojnim projektima za albanske luke Drač i Šin Đin.

“Luka Drač ima svoj koridor VIII, luka Ploče koridor 5c, a Luka Bar jedina nema svoju vezu sa TEN-T mrežom. Kako sa ovolikim, malim investicijama postati čvorište prometa južnog Jadrana, kad ovaj investicioni plan ne podrazumijeva ulaganja u poboljšavanje performansi i kapaciteta operativne obale, mogućnost tangiranja većih Post-Panamax i brodova pete generacije i razvoj Kontejnerskog terminala Bar u takozvani spoke terminal na Jadranu koji bi ostvario vezu sa velikim (hub) terminalima u Mediteranu, što je jedina šansa opstanka i razvoja ovog preduzeća”, naveo je Duraković.

On je kazao da je Vlada u ovom procesu “pokazala ne samo neznanje, već i veliki stepen neodgovornosti i nedostatka senzibiliteta za zaštitu državnih interesa”.

Skupština da ne odobri koncesiju

“Ukoliko bi se koncesioni akt usvojio u Skupštini, turski investitor bi ostvario sopstveni interes na legitiman način, ali, to ne odražava strateški interes Crne Gore. Samo ovakve neznavene institucije koje vode proces privatizacije mogu rasprodati suprastrukturu i opremu koja vrijedi više od 45 miliona eura za samo osam miliona eura, a prethodno u nju uložiti više od deset miliona eura. Samo ovakva vlast može usvojiti zakon o lukama i njime teorijski sprovesti landlord model luke, a onda to ne sprovesti u djelo. Zašto vlada ne poštuje član 14. Zakona o lukama po kojem u BOT aranžmanu koncesionar treba da ulaže u izgradnju i rekonstrukciju lučke infrastrukture? Da su sve gore pobrojane stvari sastavni dio ugovora i pored niske cijene za akcijski kapital, mogli bi govoriti o dobrom privatizacionom poslu i ozbiljnim namjerama investitora”, dodaje Duraković. On je ponovio apel Pozitivne poslanicima da ne usvoje predoženi koncesioni akt “jer je to posljednja šansa da se očuva geostrateški najvažnije preduzeće kakvo je KTGT”. “Očekujemo prije svega da uz poslanike opozicionih partija, SDP konačno pokaže da li joj je zaštita državnih interesa u privatizacijama iskrena priča ili samo dnevnopolitički diskurs, bez konkretnih poteza, zarad boljeg kratkoročnog političkog pozicioniranja”, zaključio je Duraković.

Galerija

Bonus video: