Budžet za 2012. bio za negativno mišljenje

"Potrebno je sankcionisati one koji prave greške koje rezultiraju sudskim presudama, odnosno, to pitanje sistemski urediti", kazao je Damjanović
119 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2013. 19:57h

Državna revizorska institucija (DRI) trebalo je da reviziju predloga zakona o završnog računa budžeta za prošlu godinu ocijeni negativnim mišljenjem jer se iste greške ponavljaju iz godine u godinu.

To je ključna poruka koje su uputili poslanici skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije koji su juče razmatrali taj predlog Vlade uz izvještaj DRI na taj akt.

Predsjednik Senata DRI Milan Dabović istakao je da su prekoračenja po osnovu sudskih izvršenja za koja je u prošlogodišnjem budžetu planiran jedan euro dostigla 9,98 miliona eura, a ako se toj cifri dodaju izdaci koji su utvrđeni u dijelu nepravilne evidencije tada je prekoračena suma 24,31 milion eura.

Kako je objasnio, ranije preporuka je bila da se onim potrošačkim jedinicama koje trošak naprave umanji budžet, ali nakon rebalansa to nije urađeno.

“Tako da naša preporuka gubi smisao. Ako se ovako nastavi dovodi se u pitanje fiskalna disciplina”, upozorio je Dabović.

DRI je u postupku revizije utvrdila da je deficit budžeta umjesto 195,5 miliona bio 212,83 miliona, odnosno 17,3 miliona veći nego što je Vlada prikazala.

Dabović je naglasio da je glavni uzrok deficita izdaci za penzije i socijalna davanja, te da tu nema prostora za uštede.

“Kapitalni projekti realizuju se usporenom dinamikom. Počinje se realizacija nekih koji nijesu kompletirani, pa se onda novac sa tih pozicija prebacuje na druge projekte, što nije dobro”, naglasio je Dabović.

Aleksandar Damjanović (SNP) je kazao da je izvještaj DRI pokazao nepravilnosti koje se ponavljaju pa bi bilo bolje da su dali negativno mišljenje umjesto uslovnog.

“Potrebno je sankcionisati one koji prave greške koje rezultiraju sudskim presudama. Tto pitanje se mora sistemski riješiti”, istakao je Damjanović.

Millutin Đukanović (DF) je naglasio da je nedopustivo da se DRI i Ministarstvo finansija ne poklapaju po pitanju deficta tako da je DRI trebalo da iskaže negativno mišljenje.

Zoran Jelić (DPS) rekao je da je krajnje vrijeme da se poštuju preporuke DRI, dok je Damir Šehović( SDP) istakao da je 10 miliona po osnovu sudskih izvršenja nezakonito potrošeno i da nijesu sankcionisani odgovorni u potrošačkim jedinicam zbog toga.

On je predložio da DRI u narednoj godini izvrši reviziju Montengrobonusa čije poslovanje nije transparentno, dok je Nebojša Medojević (DF) predložio da se obavi revizija Uprave carina “zbog prekograničnog šverca”.

Dabović je rekao da su, kada su do kraja izveli činjenično stanje, zaključili da revizorski izvještaj zaslužuje uslovno mišljenje jer su se neke stvari na koje su ukazivali popravile.

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević je objasnio da ne mogu prebacivati sudske presude na teret potrošačkih jedinica jer onda u svojim budžetima ne bi imali novca za redovne obaveze.

Restisu će ispuniti želje

Odbor je predložio Skupštini da prihvati anekse ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža kojima gazduje grčka Restis grupa preko kompanije Adriatik propertis.

Za aneks su glasali poslanici DPS -a i manjinskih stranaka, SNP i SDP su bili uzdržani, dok je DF bio protiv.

Aneksom je zakup produžen sa 30 na 42 godine. Zakupnina je utvrđena na 1,12 miliona godišnje, što je za 30 odsto manje od prvobitnog iznosa. Zakupac se obavezao da hotel bude otvoren najmanje osam mjeseci godišnje.

Vlada je prihvatila izmjenu uslova zakupa, nakon gotovo jednogodišnje borbe grčkih partnera da ne plate zakup i porez koji se nagomilao na 2,6 miliona.

Ministar održivog razvoja i turizima Branimir Gvozdenović kazao je da je investitor poštovao sve finasijske obaveze koje je imao u ovoj godini

Šehović je kazao da investitor traži ozbiljne izmene uslova, te da treba utvrditi da li je tačno da su imali probleme i ako jesu ko je zbog toga odgovoran.

Damjanović je naglasio da to što je prošlo pet godina ostavlja sumnju da li će investitor poštovati obaveze, dok je Medojević rekao da ne vjeruje nesolventnom investitoru.

Ministar održivog razvoja i turizima Branimir Gvozdenović kazao je da je investitor poštovao sve finasijske obaveze koje je imao u ovoj godini.

“Uz to, do sada je uložio 22,5 miliona , dok je 20 miliona imao promet. To je dovoljan razlog da Vlada i Skupština izađu u u susret da se taj posao nastavi”, smatra Gvozdenović.

Galerija

Bonus video: