Ponuda je minimum minimuma: Investicije nisu ni za dizalicu

Duraković ukazuje da im je uprava KTGT indirektno prenijela da je protiv prodaje
65 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2013. 10:18h

Član Predsjedništva Pozitivne Emin Duraković pozvao je u ime barske opozicije zakonodavnu vlast da poništi ugovor o privatizaciji barskih Kontejnerskih terminala i generalnih tereta (KTGT).

Predstavnici Vlade i turskog Globala potpisali su nedavno ugovor o kupoprodaji KTGT-a, ali od Skupštine zavisi posao jer tek treba da se izjasni o koncesijama na 30 godina. Duraković je saopštio da opozicija nema ništa protiv turskog investitora Global Portsa koji je „zdrava kompanija, ali nije strateški partner iz ove oblasti jer se bave kruzing turizmom, a ne kontejnerskim operacijama“.

“Oni su iskoristili situaciju 'vađenja' crnogorske vlasti iz ekonomske situacije, vlastima je sada preko potrebno ovih osam miliona eura. Turci su uvidjeli to i kao jedini na tenderu ponudili minimum svih minimuma. Tražimo da se ugovor raskine. Dvije su izlazne strategije - ili obnova pregovora sa jedinim ponuđačem ili obnova kompletne tenderske procedure”, rekao je Duraković, odbornik Pozitivne u Skupštini opštine Bar u kojoj je juče opet odložena rasprava o ovoj temi zbog bojkota odbornika DPS-a i SDP-a. On je kazao i da su iz barske opozicije prekjuče imali četvorosatni sastanak sa menadžmentom KTGT-a, zatvoren za javnost, gdje su dobili dokumentaciju „na 110 strana“ o privatizaciji i saznali da top-menadžment „apsolutno nije bio saslušan, niti njihove želje i stručni stav, u vezi sa ovom privatizacijom“.

“Ugovor takav da država ulaže, a ne turski Global”: Sa potpisivanja, foto: Savo Prelević

“Oni su nam bukvalno rekli da je stav top menadžmenta da se treba baviti razvojem infrastrukture, a ne privatizovati KTGT, na indirektan način-da su protiv ove privatizacije. Kada smo rekli da kažu to javno, pozvali su se na profesionalne razloge zašto to ne žele. Oni ističu da ovoj privatizaciji nedostaje ključna stvar - investicije”, prenio je Duraković. On je naglasio da je bez programa restrukturiranja od 13 miliona, investicioni program samo sedam miliona za osam godina i za taj novac se ne može kupiti nijedna mobilna dizalica.

“U investicionom programu ponuđeni su pozicioniranje kontejnerskog terminala kao čvorišta Jadrana, razvoj operativnih kapaciteta, povezivanje sa drumom... To zahtijeva ulaganja od preko 200 miliona i to je nešto što definitivno treba. Ali, oni su ponudili smiješan iznos koji samo potvrđuje sumnje da se ovdje ne radi o dobrom poslu, nego o pozicioniranju nekoga zarad nekih drugih interesa pod plaštom uspješne privatizacije”, ocijenio je Duraković. On je podsjetio da je jedinstvena Luka Bar restrukturirana po lendlord sistemu gdje državi ostaje u vlasništvu infrastruktura preduzeća, a potencijalni koncesionar na korišćenje dobija upravljanje lučkom suprastrukturom. Kroz taj model koncesionar je dužan da ulaže u razvoj i infrastrukture i suprastrukture.

Ovdje su, navodi Duraković, potencijalna ulaganja od preko 60 miliona ostavljena državi, a ne koncesionaru i “po ugovoru država treba da ulaže, a ne kako kaže zakon-da to rade Turci”. Iznos godišnje koncesione naknade od 500.000 eura nazvao je „tričavim“, dodajući da investitor nema obavezu ulaganja u našu infrastrukturu „i čak postaje vlasnik suprastrukture, što je takođe suprotno lendlord modelu za koji se SDP, prije svega bivši ministar (Andrija Lompar), hvalio prilikom usvajanja Zakona o lukama“.

“Oni postaju vlasnici svega onoga što kupe i daju godišnje samo pola miliona eura, a oslobođeni su plaćanja koncesije prve četiri godine, što je potpuno neshvatljivo”, rekao je Duraković.

Nestaćeo sa mape kontejnerskih luka, kukaće se kao zbog KAP-a

Skupština Crne Gore će se o koncesionom aktu za KTGT izjašnjavati najvjerovatnije naredne sedmice. “Ako poslanicima vlasti proradi kap odgovornosti, neće dići ruku za taj akt. U tom slučaju ugovor potpisan sa Turcima pada u vodu i to je sada jedino što može pomoći državi Crnoj Gori. U suprotnom, svi ćemo se zbog ovoga hvatati za glavu za tri-četiri godine, kao što se sada hvatamo za glavu zbog KAP-a, Željezare i desetina drugih propalih privatizacija”, upozorio je Duraković.

On je naglasio da ovakvom prodajom KTGT-a gubimo nešto što je najvrednije u Baru, sa najvećim potencijalom.

“Investicioni plan investitora u luci Ploče, koja je poslije Bara najslabija u Jadranu, je 160 miliona eura za tri godine. To znači da će Ploče u naredne tri-četiri godine praktično usisati sve ono što je trebalo da uzme KTGT i mi ćemo sa ovakvim investitorom nestati sa mape kontejnerskih luka”, kazao je Duraković.

Galerija

Bonus video: