Šest hiljada ljudi ide iz javnog sektora do 2017.

Vladina računica jeste da će uštedjeti 64 miliona eura, a najviše otpuštenih će biti u policiji, zdravstvu i prosvjeti
55 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2013. 19:54h

Nadležni su odlučili da krenu u smanjenje broja zaposlenih u javnim službama, kojih sada ima skoro 60 hiljada, prenosi TV Vijesti.

Oni budžet godišnje koštaju preko 600 miliona, a plan je da se broj zaposlenih u javnom sektoru do 2017. smanji za 6 hiljada.

Vladina računica jeste da će uštedjeti 64 miliona eura, a najviše otpuštenih će biti u policiji, zdravstvu i prosvjeti.

"Iz ovog osnovnog cilja definisani su i posebni ciljevi i to smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, unapređenje kadrovskog planiranja, unapređenje planiranja i standardizacija politike zarada u javnom sektoru u skladu sa fiskalnim kapacitetima ekonomije i unapređenje efikasnosti i produktivnosti i poboljšanje kvaliteta usluga“, kazao je na konferenciji za novinare generalni direktor za državnu upravu Veselin Vučković.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Plan je da se konačno stopiraju dalja zapošljavanja za kojima nema potrebe, ali i da oko 6.000 zaposlenih napusti državnu službu otkazom, odlaskom u penziju ili prelaskom u privatni sektor.

"Smanjenje broja zaposlenih sa ciljem ostvarivanja ovog standarda bi se izvršilo u dvije faze od po pet odsto, dakle 10 odsto do 2017. godine“, objasnio je Vučković.

Do kraja 2014. godine ministarstva će morati da odluče koliko zaposlenih mora poći kući.

"Ovo znači da će resorna ministarstva sama odlučivati o smanjenju broja zaposlenih, organizaciji posla u skladu sa potrebama procesa integracija i eventualnim angažmanom i mobilnošću kadrova unutar uprave, a koji posjeduje specifično znanje“, rekla je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jadranka Vojinović.

Isto se odnosi i na opštine, ali i državna preduzeća.

"Važna karakteristika preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države jeste da je kod većine evidentan višak zaposlenih i da su prosječne zarade, a posebno zarade menandžmenta značajno više od prosjeka zarada u državi“, istakla je Snežana Mugoša iz Ministarstva finansija.

Reformom će se troškovi za plate, koji sada iznose petinu bruto domaćeg proizvoda BDP, ili više od 600 miliona eura dovesti na nivo zemalja Evropske unije EU.

Bonus video: