Uništili po šest firmi, ostavili dugove

Po šest blokiranih firmi imaju Mirsad Prentić, Radenko Radojičić, Vukić Raspopović, Žarko Barjaktarević, Vojin Dobrić, Nenad Štiblj i Đorđije Delević
1617 pregleda 11 komentar(a)
Restoran Maša, Budva, Foto: Savo Prelević
Restoran Maša, Budva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.08.2018. 13:25h

Među vlasnicima i članovima uprava koji imaju po više blokiranih firmi, koje su ostavile višemilionske dugove povjeriocima, nalaze se i “biznismeni” bliski moćnim ljudima u Crnoj Gori. Neki od njih koriste “rupe u sistemu” pa i pored ogromnih neplaćenih dugova osnivaju druge firme i preko njih nastavljaju poslove na štetu povjerilaca i države.

“Vijesti” danas objavljuju imena osoba koje imaju po šest blokiranih firmi.

Mirsad Prentić (50) u Centralnom registru PU pominje se kao osnivač ili suosnivač šest firmi, koje su registrovane u periodu od 2007. do 2012. godine. Radi se o kompanijama koje su u Podgorici i Budvi registrovane za obavljanje djelatnosti za promet nekretnina, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, kao i za inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje.To su firme: Montebella Company, Monte Mak, Projekt Inženjering, Lučice International, DMG International i Aaron Company.

Prentić je bio u upravi budvanske kompanije Stratex Neila Emilfarba, bio je i suvlasnik kompaniji “Radenko 1” koja je upravlja restoranom Pizzana u Budvi. Ta firma sada se zoveDukley beach club. Prentićev partner u kompaniji DNG International je Milan Zindović, prijatelj i poslovni pratnerBranislava Mićunovića u više firmi.

Prentić je preko kompanije “Radenko 1” bio u poslovnoj vezi sa bivšim gazdom poznatog restorana “Maša” u Podgorici Radenkom Radojičićem (58) koji je takođe osnivač ili suvlasnik šest blokiranih firmi. To je DOO “Radenko” (restorani i ugostiteljki objekti), firme iz oblasti građevine: MR- Inžinjering, Kapacity, RR Inžinjering i Eser RR Montenegro, kao i firma za preradu mlijeka i promet sireva Agro Montenegro. Radojičić je ostao i veliki dužnik bankama koje su zbog dugova od 15 miliona eura preuzele dio njegove imovine, računajući i restoran “Maša”.

Estradni menadžer i biznismen Vukić Raspopović (63), vlasnik je ili suvlasnik šest blokiranih firmi od kojih je jedna „Crna Gora gradnja“, za razradu građevinskih projekata u stečaju od kraja jula 2011. godine. U blokadi je firma Adriatic Apartments, u kojoj je zajedno sa još tri suvlasnika, kao i četiri firme u kojima je suvlasnik sa Rankom Sekulovićem (60). To su Music Festival (za rad umjetničkih ustanova), trgovačke firme Company Cenex i Med Cenex i privatna specijalizovana ambulanta Cenex Medical u Maslinama (Podgorica).

Opština Budva je prošle godine blokirala dio njegove imovine zbog poreskog duga od 250 hiljada eura. Bio je 2016. godine, zajedno sa drugim menadžerom Rakom Marićem, pod istragom specijalnog tužilaštva zbog kupovine vrijedne lokacije kod Svetog Stefana. Žarko Barjaktarović (47) je član borda direktora u četiri beranske kompanije, a osnivač je dvije firme. To su kompanija AD Bea Centar (održavanje i popravka vozila), AD Bepek (za proizvodnju hljeba i peciva koja je presudom Osnovnog suda u Beranama od septembra 2011. upisana u kaznenu evidenciju), AD Beamedia (posredovanje u prodaji goriva itd.), AD Frigo Bell (prerada i konzerviranje mesa, i dvije trgovačke Tehnostar i T-Max.

Protiv Barjaktarevića je u februaru ove godine pokrenuta optužnica zajedno sa bivšim gradonačelnikom Berana Vukom Golubovićem. Tužioci smatraju da je Golubović zloupotrebom položaja oštetio Opštinu Berane a u korist Barjaktarovićeve firme Tehnostar, koju je oslobodio plaćanja komunalnih naknada.

Vojin Dobrić (56) osnivač je ili suosnivač u šest blokiranih firmi. On je u Srbiji 2001. hapšen zbog višemilionski prevara sa osiguranjem, a u Crnoj Gori 2010. zbog zloupotrebe službenog položaja. On je u blokadu i neplaćene dugove odveo firme “Socks” iz Budve za proizvodnju pletenih i kukicavih čarapa, Eurohelp Motors (trgovina automobilima i malim motornim vozilima), Eurohelp GMBH (uslužne djelatnosti u kopnenom sobraćaju), Eurohelp Agent, društvo za zastupanje u osiguranju kojem je Agencija za nadzor osiguranja oduzela dozvolu 17. juna 2011. godine. Dobrić je osnivač preduzeća “Sole Mio”, registrovanog za djelatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, kao i firme “Mobridge” za nespecijalizovanu trgovinu na veliko.

Među rekorderima po blokadi i menadžeri Eurofonda i HLT-a

Biznismen Nenad Štibilj (62), blizak poslovnom krugu Veselina Barovića, osnivač je tri konsultantske firme koje su danas u blokadi - Montenegromont, Consulting Investment Finanncing Group i Haus Inter Tours. Član je, takođe, Nadzornog odbora ZIF Eurofonda, član borda firme Si promet L i v. d. izvršnog direktora društva “Akcija” posredstvom kojeg su ljudi bliski biznismenu Baroviću nekada trgovali na berzi. Računi ove tri kompanije su sada u blokadi. Štiblj je proteklih godina bio u upravi više firmi kojima je upravljao Barovićev Euro fond, a koje su završile u stečaju kao ulcinjska Solana i Bjelasica rada.

Đorđije Delević (48) nekadašnji menadžer HLT fonda Vladana Vujovića, izvršni je direktor u blokiranim kompanijama Stadion Berane (restorani itd.), Euro Turist Gmbh (trgovina) i bivšoj brokerskoj kući Monte broker kojoj je oduzeta dozvola za rad u julu 2013. Predsjednik je borda AD Gumig Berane, član Nadzornog odbora ZIF HLT, kao i osnivač firme za trgovinu gorivom Petrol Tank, koje su takođe u blokadi.

Bonus video: