Saglasnost dobili kada je izašao tekst

Ministarstvo održivog razvoja pojasnilo zašto su u građevinskoj dozvoli za dogradnju Porto Montenegra napisali da nema akta Uprave za vode
3 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.11.2013. 20:09h

Povodom teksta „Širenje bez dozvole Uprave za vode“, koji je objavljen u ponedjeljak 25. novembra, u kojem je navedeno da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo građevinsku dozvolu za proširenje marine Porto Montenegro i prepisan dio iz tog rješenje u kojem se navodi da marina nije dobila odobrenje Uprave za vode, stiglo je pojašnjenje Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i reagovanje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR).

U tekstu MORT-a koje su “Vijesti” prepisale piše da je dozvola izdata „uprkos tome što Uprava za vode Crne Gore u zakonskom roku nije odgovorila na zahtjev MORT da izda vodnu saglasnost na projekat proširenja marine“. Iz MORT-a su naveli da su saglasnost dobili tek 25. novembra, kada je izašao tekst, i da su je tražili od Uprave za vode 28. oktobra ove godine.

„Članom 93 stav 4 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata predviđeno je da, ukoliko nadležni subjekti ne dostave mišljenja i saglasnosti na projektnu dokumentaciju u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva, smatraće se da su saglasni sa dostavljenom tehničkom dokumentacijom. Nakon što su se stekli uslovi za primjenu navedenog člana, predmetna dozvola je, uz svu neophodnu dokumentaciju, i izdata“, stoji u regovanju MORT-a.

Iz Ministarstva poljoprivrede, u okviru kojeg djeluje Uprava za vode, su naveli da je Uprava zahtjev MORT-a primila 4. novembra i da je u zakonskom roku -15 dana od dana prijema, izdala saglasnost.

“Rješavajući po zahtjevu Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, u ime "Adriatic Marinas" d.o.o. iz Tivta br. UPI 0503-715/11 od 28.10.2013, a koji je zaveden u Upravi za vode 04.11.2013, Uprava za vode izdala je dana 15.11.2013. vodnu saglasnost na Glavni projekat hidrotehničkih instalacija Marine "Porto Montenegro", ekstanzija gata 3, gat PN i gat PS u Tivtu, br: 060-327/13-02012-144. Do ovih pojašnjenja ne bi došlo da je autor teksta ND "Vijesti" zatražio odgovor Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na pomenutu temu”, navedeno je u reagovanju ovog Ministarstva.

Zašto dokumenta između ministarstava putuju 15 dana A

psolutno je netačna tvrdnja da je tekst „Širenje bez građevinske dozvole“ neistinit što tvrdi MPRR, jer u njemu kao konstatacija, stoji upravo ono što je MORT napisao i detaljno objasnio na petoj strani rješenja o izdavanju građevinske dozvole kompaniji „Adriatic Marinas“ UP I 0503-715/22 od 21. novembra ove godine – da u zakonskom roku nije dobila odgovor Uprave za vode na zahtjev za izdavanje vodne saglasnoti na širenje marine u Tivtu, kao što u tom roku nije stigla ni saglasnost „Elektroprivrede CG – FC Distribucija Tivat“ na zahtjev za davanje elektroenergetske saglasnosti na priključak novog objekta na distributivnu mrežu.

Moj zadatak kao novinara svakako nije da pozivam svaku od dvadesetak institucija i organa čije potvrde, saglasnosti i ostale akte treba pribaviti da bi se izdala građevinska dozvola, te da ih pojedinačno pozivam i pitam jesu li ili ne odradili svoj posao, već to radi MORT, a sve piše u izdatoj građevinskoj dozvoli za onoga ko zna i hoće da čita.

Simptomatična je revnost ministara Branimira Gvozdenovića i Predraga Ivanovića da naknadno objašnjavaju svako „štucanje“ u administrativnoj proceduri kada se ona tiče tako važnog strateškog investitora – Pitera Manka, ali to svakako ne može pokriti očiti manjak komunikacije i međusobne saradnje resora u kabinetu premijera Mila Đukanovića, čak i kada su u pitanju zahtjevi velikih stranih investitora kojima je premijer vrlo naklonjen.

Neshvatljivo je međutim, da u 21.vijeku, vremenu zalaganja za „servis na jednom šalteru“, „smanjenja administrativnih barijera“ i „elektronske uprave“, te ogromnih troškova za službene automobile koje voze i kuriri pojedinih organa, dva Vladina resora koja se nalaze u istom gradu, međusobno 15 dana ne mogu dostaviti potrebne papire. Stoga ministrima Ivanoviću i Gvozdenoviću predlažem da kod svog partijskog kolege, čuvenog „poštologa“ iz Pošte, provjere gdje im i zašto kasni međusobna komunikacija zbog koje oni ispadaju nesposobni u očima javnosti i stranih investitora.

Siniša Luković, novinar ND “Vijesti”

Bonus video: