Širenje Porto Montenegra bez dozvole Uprave za vode

Na ovaj način broj vezova za jahte u Porto Montenegru će se sa aktuelnih 248, povećati na 432 za narednu sezonu
94 pregleda 9 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.11.2013. 17:29h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) izdalo je krajem prošle nedjelje kompaniji Adriatik Marinas iz Tivta, građevinsku dozvolu za proširenje ekskluzivne marine za mega jahte Porto Montenegro u Tivtu.

Dozvola koju potpisuje generalni direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović, izdata je uprkos tome što Uprava za vode Crne Gore u zakonskom roku nije odgovorila na zahtjev MORT-a da izda vodnu saglasnost na projekat širenja marine.

MORT je dao dozvolu za prvu fazu širenja marine koja predviđa produženje aktuelnog mula 3 nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal na čijim temeljima raste Porto Montenegro.

Na ovaj način broj vezova za jahte u Porto Montenegru će se sa aktuelnih 248, povećati na 432 za narednu sezonu. Planirano je da na proljeće 2014. počne i rekonstrukcija postojećeg Arsenalovog mula 4, kao i dogradnja mula 1, a što će, uz ljetnju pauzu zbog turističke sezone, biti završeno do sezone 2015. godine. Ukupna vrijednost svih ovih poslova veća je od 20 miliona eura, a obaviće ih specijalizovana hidrograđevinska firma “YU Briv” iz Kotora.

Posao koji treba da se završi do juna naredne godine podrazumijeva da se mulo 3, koje je sada dugačko 155 metara, produži dalje prema sredini Tivatskog zaliva, dogradnjom novog dijela dimenzija 203 sa 19 metara. Na samom kraju tog produžetka izgradiće se nova trafostanica snage 2x1.000 kVA.

Bočno na mulo 3 dogradiće se još dva mula – južni valobranski gat dimenzija 259,1 sa 12 metara i sjeverni valobranski gat dimenzija 83,3 sa 16,2 metra. Na njemu će se napraviti novi objekat pumpne stanice za snabdijevanje jahti gorivom i dispečerskog centra za upravljanje pumpama.

Na južnom valobranskom kraku predviđena je mogućnost pristajanja manjih tankera koji će preko priključka na cjevovod, koji će se pružati duž starog i novog dijela gatova, odavde pripunjavati Porto Montenegrovu stanicu za snabdijevanje jahti gorivom.

Vodeći projektant ovog mamutskog zahvata u akvatorijumu tivatskog zaliva je podgorički arhitekta Mladen Krekić i biro Biznis art iz Podgorice.

Bonus video: