Državne firme novac da prebace do Nove godine

Dio Vladinog programa štednje nikako da zaživi, iako je trebalo da bude završen u julu...
4 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 17:04h

Da li su preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo, shodno Vladinom zahtjevu, prebacila višak prihoda u državnu kasu i o kojem iznosu je riječ, neće biti poznato do kraja godine, saopšteno je „Vijestima“ u Ministarstvu finansija.

Ta obaveza morala je da se završi do sredine jula, kako je definisano posebnim zaključcima izvršne vlasti, što nije ispunjeno.

„Ministarstvo finansija je u prethodnom periodu intenziviralo komunikaciju sa svim preduzećima koja su obavezana zaključcima Vlade da višak prihoda uplate u državni budžet i očekuje se da svi realizuju svoju obavezu do kraja godine. Tada ćemo kompletirati i objaviti izvještaj o realizaciji tih zaključaka“, saopšteno je „Vijestima“ zvanično iz ministarstva u odgovorima na pitanja koja su preduzeća ispunila zaključke i koliko se novca po tom osnovu slilo u državnu kasu.

Posebnim zaključcima, koje je Vlada krajem maja usvojila na predlog resornog ministarstva, definisano je da ona preduzeća i javne ustanove gdje je država jedini vlasnik, višak prihoda nad rashodima u iznosu do 70 odsto prebace u državni budžet. Obaveza je bila i da preduzeća u kojima država ima manji udio u vlasništvu moraju uplatiti iznos dobiti u državnu kasu proporcionalno udjelu vlasništva.

Da nije riječ o malim iznosima, pokazuju i podaci sa sajta Komisije za hartije od vrijednosti gdje se može naći podatak da je, na primjer, Pošta Crne Gore na kraju juna imala neraspoređenu dobit od 2,6 miliona eura, Budvanska rivijera 2,5 miliona, Institut "Dr Simo Milošević" oko milion eura.

Na sajtu Aerodroma Crne Gore posljednji objavljeni finansijski izvještaj je za 2010. godinu, a prema njemu, imali su neraspoređenu dobit od 3,5 miliona eura i depozite u bankama od 6,2 miliona. Da li je taj novac i dalje na računu nije poznato jer je to državno preduzeće registrovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću, pa njegovih izvještaja o poslovanju nema na sajtu Komisije.

Pošto su se preduzeća u kojima država ima udio pokazala kao rasipnici novca (često su poslovala sa gubicima) zaključcima je traženo i da izvršni direktori od 15. juna svoje zarade ograniče na najviše 974 eura (dvije prosječne zarade u državi), kao i da zarade nižih rukovodilaca ograniče na 730,5 eura (jednu i po prosječnu zaradu). Na spisku preduzeća sa velikim troškovima su bili Aerodromi, Plantaže, Pošta, Ulcinjska rivijera, Montekargo, Brodogradilište....

Obaveza je bila i da se izvrši racionalizacija rashoda koji se odnose na službena putovanja, korišćenje službenih vozila, autorske honorare, konsultantske usluge... Preduzeća moraju i da usklade zarade zaposlenih koji ne pripadaju menadžmentu tako što će njihove koeficijente za plate uskladiti sa onima u državnoj upravi.

O tim zaključcima Vlada je trebalo da sačini posebni izvještaj i pošalje ga u skupštinsku proceduru, što do sada nije urađeno.

„Ministarstvo finansija je u prethodnom periodu intenziviralo komunikaciju sa svim preduzećima koja su obavezana zaključcima Vlade"

Iz Ministarstva finansija su najprije početkom avgusta saopštili da je priprema te informacije u završenoj fazi. Nakon toga, u septembru su rekli da su odustali od zaključaka i da će pitanje racionalizacije troškova zajedno sa kabinetom potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem riješiti kroz donošenje posebnog predloga zakona o zaradama u javnom sektoru čija je suština da za isti posao radnici u državnim firmama i Vladinim službama imaju istu platu. Tu informaciju demantovao je Vladin Biro za odnose sa javnošću koji je saopštio da svi zaključci ostaju na snazi.

Nijesu milostivi prema novčaniku građana

Iako iz Vlade odugovlače obavezu da državna preduzeća, u kojima se većinom nalaze partijski aktivisti, višak novca prebace u državnu kasu, nijesu spremni da obustave postojeće i odlože nove poreze građanima i privredi.

Vlada je prošle sedmice donijela odluku da Skupštini predloži da građani i naredne godine plaćaju takse od po euro na telefonske kartice i kablovsku televiziju, koje su uvedene od jula 2012, a da ukine taj namet za brojila za struju. Prvobitno je predviđeno da takse prestanu da važe 31. decembra ove godine. Vlada će tražiti i da ostane povećani krizni porez na plate, zbog kojih su zarade smanjene u februaru ove godine jer je većina poslodavaca prevalila dodatni trošak na novčanike radnika.

Penzije bi, prema planu Vlade, ostale zamrznute, što je budžetu donijelo ove godine oko 12 miliona eura, a penzioneri su ostali bez povišice. Predviđeno je i zadržavanje proporcionalnog oporezivanja zarada.

Galerija

Bonus video: