Đukanović: Balkan izgubio decenije zbog podjela i sukoba

"Okrenuli smo se politikama saradnje, a istorija pokazuje da bez ekonomskog razvoja, mir i saradnja mogu lako biti narušeni"
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.11.2013. 20:04h

Ubrzani ekonomski razvoj i približavanje životnom standardu država Evropske unije (EU) jedino mogu region zapadnog Balkana učiniti dugoročno stabilnim, ocijenio je premijer Milo Đukanović.On je na Bečkom ekonomskom forumu kazao da Evropa treba da pomogne zapadnom Balkanu da ostvari svoju prosperitetnu i beskonfliktnu budućnost."Sama politička integracija zapadnog Balkana u ujedinjenu Evropu jeste potreban, ali ne i dovoljan uslov za ostvarenje ovog cilja", poručio je Đukanović.Prema njegovim riječima, evropske integracije treba da donesu novi kvalitet, a EU mora, prije svega zbog sebe, prepoznati region zapadnog Balkana kao značajno potencijalno tržište, a ne kao konstantan izvor problema, mjesto sukoba i konflikata.

Evropa da bude izdašnijaĐukanović je kazao da države zapadnog Balkana treba da odustanu od kopiranja politika država blagostanja. "One nijesu države Evrope učinile razvijenima već su implementirane kao težnja da se već stvoreno bogatstvo ravnomjernije raspodijeli. Sada, posebno u uslovima krize i negativnih demografskih trendova, visoki, destimulativni porezi, neodrživi penzijski i socijalni sistemi, rigidno tržište rada, preglomazna i birokratizovana administracija, poput teških okova ograničavaju konkurentnost i rast", naveo je Đukanović. "Zato moramo biti hrabri i odlučni i sprovesti radikalne strukturne reforme koje će učiniti naše države privlačnijim mjestom za život, biznis i stvaranje".On je podsjetio da pitanje infrastrukturne nerazvijenosti ostaje veliki i nerješiv problem za svaku pojedinačnu državu zapadnog Balkana, pa i za Crnu Goru. Zato vjeruje da regionalna saobraćajna i energetska infrastruktura mora biti u fokusu evropske politike proširenja."Evropski fondovi moraju biti izdašniji i dostupniji, ne za neproduktivne investicije i potrošnju, ne za naduvavanje cijena na berzama, već za konkretne investicije u infrastrukturu koje će učiniti region bližim i povezanijim međusobno, ali i sa svjetskim i evropskim tržištem. Time i stabilnijim", rekao je Đukanović.

Bez razvoja, mir je lako narušitiZa punu stabilnost zapadnog Balkana, kako je dodao, moraju se efikasnije nalaziti rješenja koja se tiču evidentne nefunkcionalnosti Bosne i Hercegovine, uložiti dodatni napori i ohrabriti Makedonija i Grčka da pitanje imena rešavaju u skladu sa evropskom demokratskom praksom. Sa druge strane, kako je kazao, ohrabruje najnoviji i veliki napor koji ulažu Srbija i Kosova za koji vjeruje da otvara dobru perspektivu u njihovim međusobnim odnosima, ali je i ohrabrenje za jačanje stabilnosti na zapadom Balkanu. "Vjerujemo da će i primjeri Turske i Albanije dodatno osnažiti i dopuniti evropsku komponentu naših politika. Ulazak Hrvatske u EU predstavlja nesumnjivo istorijski korak i služi kao podsticaj ostalima", naveo je Đukanović.On je podsjetio da je zapadni Balkan izgubio decenije u tumaranju kroz mračne prostore podjela, sukoba i konflikata. "Okrenuli smo se politikama saradnje, a istorija pokazuje da bez ekonomskog razvoja, mir i saradnja mogu lako biti narušeni", zaključio je Đukanović.

Bonus video: