Ako je dug 39 miliona, što DKP nije bankrotirao

Jedna od ključnih odredbi Protokla od 29. januara glasila je: "Preko 30 miliona eura su potraživanja Vlade prema DKP-u, kojih se Vlada odriče u cilju rješavanja postojećih problema"
4 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duvanski kombinat Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.11.2013. 17:42h

Sindikat Duvanskog kombinata u stečaju čudi izjava pomoćnika direktora Poreske uprave Nova Radovića da je 28. septembra 2010. izmijenjen plan reorganizacije DKP-a, kao i da je ukupan poreski dug kompanije 39 miliona eura.

"U saznanju smo da takva odluka o izmjeni plana reorganizacije nikada nije dostavljena DKP-u", rekao je Zoran Prelević, predsjednik Sindikata DKP-a.

Predsjednik Borda direktoa DKP-u stečaju i predstavnik državnog kapitala Ilija Kračković tvrdi da su preostale poreske obaveze duvanske kompanije oko 600.000 eura.

Pomoćnik direktora Poreske uprave (PU) Novo Radović je rekao da tačni podaci o dugu DKP-a objavljeni početkom novembra na sajtu PU. To znači da dugovanje za sve poreze i doprinose iznosi 39 miliona eura.

Od prve polovine 2010. DKP je u stečaju koji se sprovodi kroz postupak reorganizacije.

Prelević je napomenuo da radnicima DKP-a nije jasno kako je mogao biti potpisan plan reorganizacije ukoliko su stvarno toliki dugovi, kako to tvrde iz PU.

"Ako nije otpisan dug u iznosu od 30 miliona, nije jasno kako odmah 28. septembra 2010. nije proglašen bankrot kompanije. Neko radnike DKP-a obmanjuje četiri godine i ovoj agoniji izgleda nema kraja", ocijenio je Prelević.

On je naglasio da je osnovni zadatak Sindikata da poštuje protokole koje su potpisivali svojevremeno sa predstavnicima Vlade i da se poštuje plan reorganizacije kompanije.

"Svakome u Crnoj Gori možemo obećati da nas izjave pojedinaca neće pokolebati, već da smo spremni da se borimo za sve ono što smo svojevremeno potpisali sa predstavnicima Vlade", dodao je Prelević.

Uvođenju stečaja u DKP prethodila su tri sastanka predstavnika Vlade, državnih fondova i Opštine Podgorica i potpisivanje protokola sa tih sastanaka u kojima je navedeno da se država odriče potraživanja od 30 miliona.

Ti sastanci su održani 29. junuara, 12. i 19. februara 2010. Učesnici su bili predstavnici DKP-a, potpredsjednik Vlade i Vujica Lazović, bivši ministri poljoprivrede i ekonomije Milutin Simović i Branko Vujović, predstavnici državnih fondova i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša.

Jedna od ključnih odredbi Protokla od 29. januara glasila je: "Preko 30 miliona eura su potraživanja Vlade prema DKP-u, kojih se Vlada odriče u cilju rješavanja postojećih problema u DKP-u". Učesnik tog sastanka bio je bivši direktor Fonda PIO, a sada ministar finansija Radoje Žugić.

U protokolu od 19. februara piše: "Saopšteno je da će se Vlada odreći svojih potraživanja u korist stvaranja pretpostavki za pravedan socijalni program".

Bonus video: