Usvojena strategija: Za 7 godina milion novih radnih mjesta

Ministri su istakli prehrambenu industriju i industriju pića, te turizam kao prioritete za aktivnosti u sklopu strategije SEE 2020
3 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2013. 14:38h

Predstavnici ministarstava iz regiona usvojili su u četvrtak strategiju Jugoistočna Evropa (SEE) 2020 kojom se naglašava zajednička vizija zemalja da se u roku od sedam godina otvori do milion novih radnih mjesta na ovim prostorima.

Na ministarskoj konferenciji Investicione komisije za jugoistočnu Evropu u Sarajevu istaknuto je da otvaranje miliona radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi do 2020. predstavlja najvažniji cilj strategije nazvane i „Radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi“.

Na skupu su se okupili predstavnici ministarstava trgovine i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova i Albanije, ambasadori Crne Gore, Makedonije i Rumunije u Sarajevu, te predstavnici Evropske komisije kao i drugih regionalnih i međunarodnih partnera i inicijativa, međunarodnih organizacija i donatorske zajednice.

Ministri su istakli prehrambenu industriju i industriju pića, te turizam kao prioritete za aktivnosti u sklopu strategije SEE 2020.

Cilj strategije JIE 2020 je poboljšanje uslova života u regionu i vraćanje konkurentnosti i razvoja u središte pažnje, pri čemu se pobliže prati vizija strategije EU Evropa 2020. Zajednička vizija zemalja jugoistočne Evrope je otvaranje miliona radnih mjesta do 2020. i to tako što će se povećati stopa zaposlenosti sa 39% na 44%, BDP po glavni stanovnika u regionu povećati sa sadašnjih 36% na 44% evropskog prosjeka, uvećati broj visokoobrazovanih ljudi unutar radne snage za 300.000 i više nego udvostručiti ukupan regionalni trgovački promet i to sa 94 na 210 milijardi eura.

Konsenzus oko hrane, pića i turizma

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović kazao je na otvaranju da je strategija način da se prioritizuju određeni sektorski pristupi.

„Postigli smo konsenzus o dva sektora kao o prioritetima: proizvodnje i prerade hrane i pića i turizma. Ove sektore treba posmatrati kroz prizmu pet stubova strategije: integrisani, pametan, održiv i inkluzivan rast, poduprt dobrim upravljanjem - kroz prioritizaciju uklanjanja trgovinskih barijera i promociju investicija, poboljšanje vještina i promociju mobilnosti radne snage i prioritizaciju ulaganja u infrastrukturu.“

Ministarsku konferenciju otvorio je generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović, zamjenica ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Ermina Salkičević Dizdarević i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Strategiju je pripremio RCC uz konsultacije sa vladama zemalja iz jugoistočne Evrope, Evropskom komisijom i odgovarajućim regionalnim i međunarodnim institucijama nakon što su mu taj mandat povjerili ministri ekonomije zemalja iz regiona.

RCC promoviše međusobnu saradnju i evropske i evro-atlantske integracije u jugoistočnoj Evropi radi podsticanja razvoja u regionu u korist njegovih građana. Sjedište Savjeta je u Sarajevu, a njegovo članstvo broji 46 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Đurović: Korak bliže EU

Ambasador u BiH Dragan Đurović, koji je predstavljao Crnu Goru na konferenciji u Sarajevu, prokomentarisao je za „Vijesti“ da je strategija jedan izvanredan mehanizam gdje sve zemlje regiona mogu najmanje jedan korak brže ići u integracije.

„Mi smo iz tog okvitrnog plana preuzeli sve na nivou vlade – prošle nedjelje je određen nacionalni koordinator gospodin Kavarić, svako ministarstvo je određeno za pojedini stub“, kazao je Đurović.

Po njegovom mišljenju strategija daje dodatan impuls bržem putu svih zemalja u regionu prema EU.

„U strategiju su uključeni svi aspekti društva – od zaposlenja, saradnje, razvoja, infrastrukture, sve je kao u nekoj slagalici posloženo i svako zna šta mora da uradi i sa kim sarađuje da bi to uradio“, rekao je crnogorski ambasador dodajući da je RCC je sa ovim planom i programom dobio „pravu ulogu za region i to je direktna veza sa EU“.

„RCC je instrument EU u kojem mi ostale zemlje JIE nalazimo svoje mjesto za ubrzani ekonomski i svaki drugi razvoj ka normalnom putu ka EU“, zaključio je Đurović.

Bonus video: