Tarik Telaćević ide iz Hipo

CEZAP smatra da je direktor banke smijenjen zbog ugovora u švajcarcima, on negira
426 pregleda 12 komentar(a)
Tarik Telaćević, Foto: Savo Prelević
Tarik Telaćević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2013. 08:12h

Izvršni direktor za komercijalne poslove Hipo alpe adria banke Tarik Telaćević potvrdio je “Vijestima” da je podnio ostavku na tu funkciju, a tvrdi da je to uradio iz ličnih razloga.

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) saopštio je da je Telećević smijenjen “zbog štetnih kredita u švajcarskim francima čiji je jedini cilj bio da se ostvari ekstra profit”. Telaćević je negirao tu informaciju i kazao da on nije bio na čelu banke 2007. godine kada su sporni krediti odobravani.

Ranije se pominjalo da će Telaćević da pređe u tursku Zirant banku, za koja bi, prema najavama, trebalo da se otvori u Crnoj Gori.

“Ostavku sam podnio prije 10 dana iz ličnih razloga. Želim da promijenim posao i sada su u opticaju dvije mogućnosti, vidjećemo šta će biti”, kazao je Telaćević, dodajući da prema njegovim informacijama Zirant banka još nije ni pokrenula proceduru registrovanja u Crnoj Gori.

Još jedan bankar za kojeg se spekuliše da bi mogao da pređe u Zirant je i izvršni direktor NLB Montenegro banke Dino Redžepagić, ali je on za “Vijesti” demantovao tu informaciju.

Iz Zirant banke je više puta najavljivano otvaranje filijale u Crnoj Gori kako bi pojačali ekonomsku saradnju između dvije države i investicionu aktivnost turskih kompanija učinili realnijom i efikasnijom.

U CEZAP-u Telaćevićevu ostavku povezuju sa odobravanjem kredita u švajcarskim francima.

“'Neuhvatljivi' direkor Telaćević je smijenjen i niko od klijenata koji je tražio prijem kod ovog bankarskog eksperta nije bio primljen na razgovor. Nama ostaje da nagađamo šta se to desilo, posebno ako se uzme u obzir da se ova banka reklamira kao uspješna. Zar se mijenja uspješan direktor, ili je u pitanju nešto drugo”, naglasili su iz CEZAP-a.

Iz te NVO tvrde i da nije samo direktor izgubio svoje mjesto već i mnogi rukovodioci.

“Služili su kreatorima prevara iz inostranstva, prodavali štetan proizvod našim građanima, a onda, baš od svojih gazda bili odbačeni” ,saopštili su iz CEZAP-a.

Presuda Višeg suda primjer ili nepovezan slučaj

CEZAP je saopštio i da je Viši sud u Podgorici prvi put utvrdio da su ugovori koje je plasirala Hipo banka štetni, špekulativni i plasirani samo da bi se ostvario ekstra profit, a njeni klijenti stavili u dužničko ropstvo.

Iz banke je i to demantovano uz napomenu da su u tom slučaju oni tužili klijenta i da se taj slučaj ne može dovoditi u vezu sa procesom za koji nije odžano ni prvo ročište, a tiče se oko 300 tužbi koje je CEZAP podnio protiv banke zbog kredita koje su odobravali u švajcarskim francima.

Iz Hipo banke je rečeno da nije istina da je Viši sud u Podgorici ustanovio da su njihovi ugovori štetni, te da je saopštenje CEZAP-a “samo još jedan pokušaj pritiska i širenja dezinformacija, uoči predstojećeg sudskog postupka”.

U presudi u koju su "Vijesti" imale uvid se navodi da je Podgoričanin R.R. tužen zbog duga od 138.736 eura i da se postupak vraća Osnovnom sudu na ponovno suđenje. Prvostepeni sud je usvojio tužbeni zahtjev i naložio R.R. da plati dug iako je banka već prodala njegovu založenu nepokretnost i, kako tvrdi tuženi, namirila dug. Banka prodajom nije namirila cijeli dug.

U CEZAP-u ovaj slučaj vide kao primjer za suđenje koje tek treba da počne, dok u banci tvrde da sličnosti nema. I R.R. je uzeo kredit u švajcarskim francima.

Bonus video: